Opštinski štab za vanredne situacije: OBAVEŠTENJE PRIVREDNIM SUBJEKTIMA

image_pdfimage_print

OBAVEŠTENJE PRIVREDNIM SUBJEKTIMA

Opovo, 20. mart 2020;

Obaveštavaju se građani opštine Opovo da je Ministarstvo privrede je dalo instrukciju privrednim subjektima u vezi sa postupkom za izdavanje dozvola za kretanje u vremenu od 20 do 05 časova.

Ministarstvo privrede pozvalo je privredne subjekte koje imaju potrebu za angažovanjem zaposlenih u vreme zabrane kretanja od 20 časova do pet sati ujutru da popune табелу  koja se može preuzeti na linku https://privreda.gov.rs/obavestenje-tabela-za-privredne-subjekte/ i dostave je ministarstvu na adresu [email protected]

Zahtev se podnosi na obrascu koji je propisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), elektronskim putem, a kompanije mogu preuzeti tabelu na sajtu Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije (PKS).

Ukazujemo i da javna preduzeća i privredna društva koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a čiji je osnivač Republika Srbija, zahtev podnose preko Ministarstva privrede na adresu [email protected], dok oni čiji je osnivač lokalna samouprava zahtev podnose preko Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu na adresu [email protected].

Ministarstvo privrede će upućivati zahteve MUP-u koji će davati saglasnost, a poslodavac je dužan da svakom zaposlenom koji se nalazi na spisku izda radni nalog za svaki pojedinačni izlazak, u periodu od 20 do 05 časova.

Upozoravamo da su svi zakonski zastupnici i preduzetnici lično, materijalno i krivično odgovorni za tačnost dostavljenih spiskova.

Napominjemo i da će pripadnici MUP-a, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, proveravati i legitimisati zaposlene sa spiska. Oni za koje se utvrdi da nisu stvarno zaposleni u privrednom subjektu i da nisu na radnom zadatku, odnosno da ne poseduju odgovarajući radni nalog, biće sankcionisani.

Zastupnici i preduzetnici se obavezuju da zaposlenima koji su od nadležnog organa dobili saglasnost za kretanje izdaju radni nalog ili drugi odgovarajući dokument iz koga će se utvrditi datum rada i priroda posla, kako bi se izbegle, odnosno unapred otklonile, moguće nejasnoće i nesporazumi.

Vlada Srbije je u cilju suzbijanja širenja virusa COVID -19 donela odluku o zabrani kretanja svih građana od 20 časova do 05 sati ujutru.