Aktiv žena Opovo: PRAZNIČNO U VRANJU

PRAZNIČNO U VRANJU
Opovo, 9. mart 2020;
Povodom praznika Dan žena, Aktiv žena Opovo organizovao je ekskurziju u Vranje, a ovaj prilog objavljujem kao mini putopis iz „subjektivnog kadra“.

Tradicionalno, i ove godine Aktiv žena Opovo, organizovao je putovanje povodom praznika Dana žena. Ove godine,izbor je bilo Vranje, grad Bore Stankovića,Justina Popovića, grad ljubaznih domaćina, veselih ljudi sa juga.

Put smo započele u subotu,7. marta. Stigle smo u grad oko podne, smestile se u hotel “Rose”, popodne provele i šetnji i odmoru. Uveče smo uživale uz muziku i igru do kasnih sati.

Nedelja je bila dan za obilazak znamenitosti grada. Kako doći u Vranje, a ne obići kuću tvorca “Nečiste krvi”? Uz pomoć Danijele Cvetković, vodiča TO Vranje, dva sata smo provele u obilasku grada. Osim pomenute piščeve rodne kuće, obišle smo rodnu kuċu Oca Justina Popovića. Nastavile smo šetnju, obišli poznati “Pašin konak”, Saborni hram Svete Trojice, crkvu Prepodobne Mučenice Paraskeve, spomenike Oslobodđenja Vranja od Turaka, te spomenike Oslobodiocima iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Najpoznatiji je, kažu, spomenik Beli most – most ljubavi. Svedok je jedne nesrećne, zabranjene ljubavi Ajše i Stojana…

U povratku za Opovo, obišli smo etno selo “Jefimija”,gde smo uživale u obilasku mini zoo-vrta. Posle domaćinskog ručka, vreme je bilo za povratak kući. Nemoguće je u par rečenica opisati duh grada meraka, derta, pesme, folklora.To se mora osetiti.

Aktiv žena Opovo se ovim putem,zahvaljuje ženama iz Opova, Barande, Sefkerina, Glogonja i Pančeva na ukazanom poverenju.

Posebno hvala vozaču Tasić Draganu, koji je , osim śto je odličan vozač pokazao da je i kavaljer. Naime,svaka žena (nas 27) je na poklon dobila cvet, uz čestitke povodom našeg praznika. Vratile smo se u nedelju, u kasnim večernjim satima, bogatije za jedno iskustvo, idemo dalje…