Galerija „Jovan Popović“ Opovo: ZAŠTO GALERIJA NE RADI I KADA ĆE BITI OTVORENA ZA JAVNOST

24/02/2020

ZAŠTO GALERIJA NE RADI I KADA ĆE BITI OTVORENA ZA JAVNOST

Opovo, 24. februar 2020;

Decenijama zaštitni znak Opova, kulturni hram naše sredine i mesto gde se venčavalo nebrojeno parova, ne samo iz naše opštine, Galerija „Jovan Popović“ već osam meseci je zatvorena. Zašto je to tako pitali smo direktorku Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarinu Nikolić Ralić.

„Razlog, izbijanje požara prošle godine. Do havarije je došlo tokom olujnih dana u julu kada je, najverovatnije zbog udara groma ili prokišnjavanja krova, eksplodirala razvodna elektro-kutija u hodniku galerije i izazvala požar. Tom prilikom su izgorele elektroinstalacije, a znatno je oštećen i deo objekta. Nakon požara obustavljene su sve aktivnosti u objektu, kaže direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, pod čijom je ingerencijom i Galerija „Jovan Popović“.

Pored obezbeđivanja značajnih finansijskih sredstava za renoviranje, razlog za ovako dug period sanacije je administrativna procedura. Činjenica da Galerija, iako je izgrađena 1970. godine, nikada nije legalizovana predstavlajla je veliki problem. Prikupljanje dokumentacije (projekat zatečenog stanja, glavni projekat zaštite od požara, PZI projekat za izvođenje) neophodne za ozakonjenje potrajalo je nekoliko meseci, a ista je bila uslov za ponovno priključenje na strujnu mrežu EPS-a. U tom poslu dobilo smo značajnu podršku od strane lokalne samouprave i Opštinske uprave Opovo i konačno smo 21. februara, zvanično dobili Rešenje o ozakonjenju objekta. U međuvremenu, tokom decembra 2019. i januara 2020. godine urađena je zamena i sanacija električnih instalacija i postavljene su nove razvodne kutije i brojila. Tokom marta biće sprovedeni gipsarsko – molerski radovi na oštećenom delu objekta, tako da planiramo da galeriju za posetioce otvorimo krajem aprila ove godine“, poručila je Katarina Nikolić Ralić.

Direktorka ONB Opovo je najavila bogat program galerije do kraja godine, kojim će se nadoknaditi propušteno, a još jedan razlog tome je i jubilej Galerije „Jovan Popović“, a to je 50 godina od izgradnje.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije