Socijalna inluzija Roma: ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

Opovo, 18. februar 2020;

U velikoj sali Hotela „Stari Banat“ u Opovu, održana je završna konferencija projekta „Socijalna inkluzija Roma u opštini Opovo“, koji je realizovala Opština Opovo sa partnerima na projektu, udruženjima „Siguran život“ i „Inicijative mladih Opovo“, a kojom je obeležen završetak projekta.

Projekat je finansirala Evropska unija u okviru programa „Sprovođenje trajnih stambenih rešenja i unapređenja infrastrukture u romskim naseljima“ za koji je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, uz ugovorno telo Ministarstva finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Ispred Opštine Opovo prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine Žika Nestorović, koji je istakao značaj ovog projekta za građane romskog naselja u Opovu i kvalitet njihovog života.

Pozdravnim govorom skupu se obratio i nekadašnji menadžer projekta Miloš Markov, dok su predstavnice partnera na projektu, Ivana Obradović (Siguran život) i Dragana Avramović (Inicijative mladih Opovo) u video prezentaciji predstavile rezultate projekta.

U okviru projekta postavljeno je 14 montažnih kuća, koje su priključene na javne mreže, asfaltirana je ulica u naselju i realizovana kampanja “Dobar komšija”. Projekat je trajao duže nego što je inicijalno predviđeno, ukupno dve godine, jer je infrastrukturni poduhvat bio zahtevan, ali su sve predviđene aktivnosti uspešno kompletirane u okviru produžetka projekta. Kao trajne vrednosti projekta, istaknuto je to što je uređeno jedno nehigijensko naselje blizu centra grada, izgrađene kuće su u opštinskom vlasništvu a briga lokalne samouprave za socijalno ugroženo stanovništvo je još jednom potvrđena, rečeno je na završnoj konferenciji projekta “Socijalna inkluzija Roma u opštini Opovo.