Pred poljoprivrednu sezonu: STRUČNO PREDAVANJE PSS TAMIŠ

image_pdfimage_print

STRUČNO PREDAVANJE PSS TAMIŠ

Opovo, 5. februar 2020;

Kao i prethodnih godina, uoči prolećnih poljoprivrednih radova stručnjaci Poljoprivredne savetodavne službe Instituta „Tamiš“ Pančevo održali su predavanje u velikoj sali Hotela „Stari Banat“ u Opovu.

Na predavanju je analizirana prethodna sezona, a prisutnima je podeljen bilten „Rezultati ogleda u 2019“ sa sadržajem: prinosi sorata i hibrida gajenih biljnih vrsta na Oglednom polju, agrotehnički ogledi, zaštita bilja, sistemi obrade zemljišta, voćarstvo…

PSS Institut „Tamiš“ svojim delovanjem pokriva četiri opštine: Pančevo, Alibunar, Opovo i Kovačica. Savetodavna služba je aktivna na terenu i poljoprivredni proizvođači mogu dobiti informacije o tehnologiji gajenja ratarskih, povrtarskih i voćarskih biljnih vrsta. Na oglednom polju se izvode ogledi čiji rezultati su dostupni u formi biltena ali i tokom godine se mogu pratiti na organizacionim danima polja.

Tokom predavanja poljoprivrednici naše opštine mogli su da čuju informacije na teme: Rezultati ogleda – Pravilna primena mineralnih hraniva u poljoprivredi – primena azota (Bogdan Garelajić), Rezistentnost korova i antirezistentna strategija (Maja Sudimac), Konkursi Ministarstva poljoprivrede, APV i IPARD (Violeta Mickovski Stefanović), Parametri za kvalitetnu primenu pesticida i smanjenje drifta (Nikola Škrbić), Uslovi gajenja voća u južnom Banatu (Vladimir Čolović).