Povodom 3. decembra, međunarodnog dana osoba sa invaliditetom: PROJEKAT „OSTVARIVANJE LJUDSKIH PRAVA NA SOCIJALNU INKLUZIJU I JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA POVRATAK DOSTOJANSTVA OSOBA SA INVALIDITETOM“ U ZAVRŠNOJ FAZI (VIDEO)

image_pdfimage_print

PROJEKAT „OSTVARIVANJE LJUDSKIH PRAVA NA SOCIJALNU INKLUZIJU I JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA POVRATAK DOSTOJANSTVA OSOBA SA INVALIDITETOM“ U ZAVRŠNOJ FAZI

Projekat „Ostvarivanje ljudskih prava na socijalnu inkluziju i jednake mogućnosti za povratak dostojanstva osoba sa invaliditetom“ koji finansira Evropska unija u okviru EIDHR programa, sufinansira Autonomna Pokrajina Vojvodina, a sprovodi udruženje „Siguran život“ iz Opova ušao je u poslednji mesec implementacije.

Javna debata u Vršcu

Projekat se realizuje u partnerstvu sa lokalnim organizacijama civilnog društva posvećenim unapređenju prava osoba sa invaliditetom: UPIK Opovo (Baranda); Udruženjem paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata, Pančevo; S.H.U.P.I.K. „PARAKVAD VŠ“, Vršac i Udruženjem paraplegičara Banata, Zrenjanin. Tokom projekta sprovedene su raznovrsne aktivnosti, koje će biti kompletirane do 20. decembra 2019. do kada traje projekat.

Javna debata u Pančevu

Projektne aktivnosti su bile usmerene na podršku udruženjima osoba sa invaliditetom i pojedincima kako bi se kroz trajna rešenja i uspostavljene mehanizme osigurao lakši pristup društvenom okruženju, podstaklo razumevanje i tolerancija među stanovništvom i time osiguralo održivo ostvarivanje ljudskih prava projektne ciljne grupe.

UPIK Opovo, renoviranje dvorišta
Nova teretana u prostorijama u Barandi

Između ostalog, realizovane su posete osnovnim i srednjim školama u projektnim gradovima, javne debate sa građanima i predstavnicima lokalnih vlasti i institucija, publikovana je višejezična brošura sa najčešćim pitanjima i dilemama OSI (na engleskom, srpskom i manjinskim jezicima) i podnete su incijative za unapređenje položaja ove ranjive grupe u lokalnim sredinama. U okviru prostorija UPIK Opovo u Barandi postavljena je prilagođena mini-teretana i adaptirano dvorište.

Kao jedan od značajnih rezultata projekta urađen je promo-dokumentarni film u produkciji U.G. Glas Opova koji, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom možete pogledati na YouTube kanalu Glas Opova , a biće danas emitovan na televizijama u Vršcu, Zrenjaninu i Pančevu.