Inicijativom do informacije: CENTAR ZA SOCIJALNI RAD OPOVO – DELATNOST I KORISNIČKE USLUGE

08/12/2013

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD OPOVO – DELATNOST I KORISNIČKE USLUGE
27237 - CopyOpovo, 08. decembar 2013
PROJEKAT „INICIJATIVOM DO INFORMACIJE“ SUFINANSIRAN  JE OD STRANE POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA  ZA LOKALNU SAMOUPRAVU I MEĐUOPŠTINSKU SARADNJU.
Delatnost i korisničke usluge Centra za socijalni rad Opovo. Stručne službe. Nadležnosti socijalnog radnika, psihologa i pedagoga. Bračno savetovalište i medijacija, savetovalište za decu koja imaju probleme u porodici i društvu, pomoć starim licima. Ko može biti korisnik socijalne pomoći? Uslovi i potrebna dokumentacija za ostvarivanje novčane socijalne pomoći.
Činjenica da u našoj opštini ima 1213 korisnika Centra za socijalni rad, od čega 364 porodica prima socijalnu pomoć govori o neophodnosti ove ustanove za našu sredinu. Na osnovu ovih brojki dolazi se do zaključka da je oko 10% od ukupne populacije opštine Opovo socijalno ugroženo.

Struktura Centra za socijalni rad Opovo

Centar za socijalni rad Opovo je ustanova osnovana 2007. godine odlukom Skupštine opštine Opovo. Adresa ustanove je Bratstva jedinstva 7, Opovo (u parku), a broj telefona 013 / 682 – 443. U Centru je zaposleno sedam radnika od čega tri stručna: socijalni radnik, psiholog i pedagog. Na čelu ustanove nalazi se diplomirani pravnik Gordana Nikolić – Nestorov, dok je socijalni radnik Brankica Jocić stručni supervizor. Broj radnika i strukturu Centra određuje Ministarstvo rada i socijalne politike.

Delatnost Centra za socijalni rad Opovo

Centar za socijalni rad Opovo je ustanova koja vrši usluge vezane za pomoć stanovništvu. Osnovne delatnosti Centra su razna socijalna davanja u vidu pružanja jednokratne ili kontinuirane novčane pomoći, starateljstva, smeštaj starih lica u dom, smeštaj dece bez roditeljskog staranja u dom, smeštaj dece do tri godine starosti u hraniteljske porodice.

27238 - CopyProjektne aktivnosti Centra za socijalni rad Opovo

Centar redovno učestvuje na projektnim konkursima i na taj način realizuje projekte kao što su bračno savetovalište, savetovalište za decu koja imaju probleme u porodici i društvu, gerontodomaćice – pomoć starim licima koja su socijalno ugrožena i nemoćna, a nemaju srodnika koji bi im pomagali. Projekat službe gerontodomaćica radi već tri godine, s tim što projekat finansira i lokalna samouprava kako bi služba radila kontinuirano tokom cele godine.

Procena i poveravanje dece nakon razvoda

Prilikom razvoda brakova i poveravanja dece, Centar vrši procenu na osnovu interesa deteta kojem roditelju se dodeljuje na staranje. Procena se vrši na zahtev suda.

Ostvarivanje novčane socijalne pomoći

Socijalnu novčanu pomoć mogu ostvariti socijalno ugrožena lica, odnosno lica bez stalnih ili nedovoljnih primanja, a proceduru vodi socijalni radnik. Visina novčane socijalne pomoći zavisi od broja članova porodice, prihoda koje ostvaruju, a konačni iznos socijalne pomoći određuje resorno ministarstvo. Potrebna dokumentacija za radno sposobna lica su potvrda sa evidencije nezaposlenih (Nacionalna služba zapošljavanja), izvod iz matične knjige rođenih, kopija lične karte, potvrde iz službe za katastar, poreske uprave i penziono – invalidskog osiguranja, a ako lice ima decu, i potvrda da su redovni učenici. Potvrda o državljanstvu potrebna je samo za lica koja nemaju srpsko državljanstvo. Međutim, svako ko poseduje više od pola hektara zemlje ne može biti korisnik socijalne pomoći.

Ako je lice starije od 65 godina, a ima potomke, mora prvo da podnese tužbu za izdržavanje od strane potomaka i tek nakon sudskog rešenja u kojem se konstatuje da oni nemaju sredstva za izdržavanje stiče pravo na socijalnu pomoć. U slučaju kada potomci nemaju dovoljno sredstva za izdržavanje odobrava se razlika do propisane sume za socijalnu pomoć.

Socijalno ugroženi samohrani roditelji ostvaruju pravo na uvećanu socijalnu pomoć za 20%.

Jednokratna novčana socijalna pomoć 

Pravo na jednokratnu novčanu socijalnu pomoć prvenstveno imaju ugrožena lica korisnici socijalne pomoći. Jednokratnu novčanu pomoć odobrava Skupština opštine Opovo. Tako je za troškove sahrane odlukom Skupštine opštine Opovo određena suma od 20.000 dinara. Ako je pokojnik umro van Opova u bolnici, dodaju se i troškovi prevoza. Jednokratna socijalna pomoć se odobrava i u slučajevima teže bolesti članova porodice i uslovima elementarnih nepogoda.

Psiholog

Psiholog je voditelj slučaja kod razvoda brakova, dok u slučajevima nasilja u porodici, prima zahtev, donekle ga obrađuje, nakon čega se postupak dalje radi timski. Međutim, građani se psihologu Centra za socijalni rad Opovo Valentini Stoji – Ugrinov mogu obratiti i potražiti pomoć u vezi svega iz oblasti psihologije.

 Pedagog

Pedagog je zadužen za maloletnike, maloletničku delikvenciju, zastupanje pred sudom i davanje stručnog mišljenja o meri koja se treba odrediti prema maloletniku, kao i praćenje kasnijeg ponašanje maloletnika. U ingerenciji pedagoga je smeštaj dece bez roditeljskog staranja u hraniteljske porodice, a pedagog Centra za socijalni rad Opovo Željko Milovanović ima sertifikat za obuku hranitelja, koja se inače radi zajedno sa Centrom iz Kovačice. Pored rada u Centru, pedagog sarađuje i sa školom.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije