Ludaja Fest 2019: MIROSLAV STOJIĆ UZGAJIO NAJVEĆU, A ŽIVA MOJSA NAJSLAĐU LUDAJU (VIDEO)

30/09/2019

MIROSLAV STOJIĆ UZGAJIO NAJVEĆU, A ŽIVA MOJSA NAJSLAĐU LUDAJU

Opovo, 30. septembar 2019;

Deveti po redu Ludaja Fest tradicionalno je otvoren udarcem čekića u raonik. Uz standardan program takmičenja, izložbi i tradicionalnih dečijih igri čiji sadržaj promoviše ludaju i njene nutritivne vrednosti, program je upotpunilo KUD SM Čigra koji su nastupali između tačaka takmičenja.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima se obratio predsednik opštine dr Zoran Tasić i istakao značaj ove manifestacije koja afirmiše tradicionalne vrednosti i razvoj agroturizma naše opštine.

„Trudimo se da našu opštinu promovišemo na različite načine, a razvoj turizma je bitan segment ekonomskog razvoja naše sredine, pogotovo razvoj agroturizma. Današnja manifestacija je samo jedna u nizu koja se organizuje tokom Oktobarskih dana i promoviše tradicionalne vrednosti našeg kraja koje smo pomalo zaboravili“, poručio je Tasić.

Prema rečima organizatora u Opovu ludaju proizvodi stotinak poljoprivrednika, koja se gaji na oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Veljko Josić, predsenik Udruženja proizvođača povrća, voća, lekovitog bilja i cveća „Lala“, koje je organizator ove manifestacije, konstatuje da je proizvodnja i korišćenje ludaje, nažalost u opadanju, mada su njene nutritivne vrednosti daleko veće od ostalog voća i povrća.

„Mnogi ne znaju da ludaja od svih nutritivnih vrednosti ne sadrži samo četiri elementa. Ona ima više beta karotena od šargarepe i više vitamina C od limuna. Nekada je ludaja bila „sirotinjska hrana“ i svi su bili zdravi“, izjavio je Josić.

Svakako, najuzbudljivije je bilo tokom takmičenja najmlađih u dečijim igrama, kao što su kotrljanje ludaje, guranje kolica od ludaje, bacanje ludaje u dalj i pravljenje bunara od šapurina, koje su se upražnjavale u prošlosti. Nikola Todorvić je bio najbolji u kotrljanju ludaje, u disciplini guranja kolica od ludaje u mlađoj konkurenciji najbrža je bila Katarina Stanojev, a u starijoj prvi je bio Lazar Janevski. Najveštiji u pravljenju bunara od šapurina bili su Jovan Svirac kod mlađih i Ivan Šijak kod starijih, dok su u bacanju ludaje u dalj najspretniji bili Anja Gasenberger kod mlađih i Kristina Gasenberger kod starijih.

Što se tiče takmičenja proizvođača, najslađu ludaju imao je Živa Mojsa, a najveću, odnosno najtežu ludaju uzgajio je Miroslav Stojić. U šacovanju ludaje, najpribližniju procenu težine dao je Petar Markov, a prema oceni žirija najbolji kuvar friškog paprikaša je Branislav Nikolić, dok je najukusniju ludajnicu pripremila Danijela Kozlovački.

Inače, program je vodio glumac Pozorišta na Terazijama Milan Milosavljević, koji se u ime organizatora zahvalio generalnom pokrovitelju manifestacije Opštini Opovo, kao i brojnim sponzorima koji su pomogli održavanje ovogodišnjeg Ludaja festa.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije