Siguran život za osobe sa invaliditetom: JAVNOM DEBATOM DO BOLJIH REŠENJA I POLOŽAJA

24/09/2019

JAVNOM DEBATOM DO BOLJIH REŠENJA I POLOŽAJA

Baranda, 24. septembar 2019;

Javna debata o položaju osoba sa invaliditetom održana je 20. septembra u prostorijama UPIK Opovo u Barandi u okviru projekta „Ostvarivanje ljudskih prava na socijalnu inkluziju i jednake mogućnosti za povratak dostojanstva osoba sa invaliditetom“ („Achieving human rights for social inclusion and equal opportunities to regain dignity of persons with disabilities”) koji finansira Evropska unija u okviru programa European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR).

Događaju su prisustvovali nosilac projekta Udruženje „Siguran život“ iz Opova i partnerske organizacije koje zastupaju prava osoba sa invaliditetom: Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Opovo, Baranda, i Udruženje paraplegičara Banata, Zrenjanin, kao i predsednik opštine Opovo dr Zoran Tasić i opštinski odbornik Miloš Markov.

Debata je protekla u konstruktivnom i otvorenom razgovoru tokom kojeg su se, između ostalog, pokrenula pitanja donošenja lokalnih strateških dokumenata iz oblasti socijalne zaštite koja bi se ticala osoba sa invaliditetom, rešavanje arhitektonske pristupačnosti objektima, posebno ambulantama Doma zdravlja, kao i pitanje bolje socijalne uključenosti dece sa posebnim potrebama. 

Predsednik UPIK Opovo Sava Lazin pozdravio je goste i posebno istakao značaj posete prvog čoveka Opštine Opovo, što nedvosmisleno pokazuje odnos lokalne samouprave prema osobama sa invaliditetom i njihovim problemima, kao i da je podrška koju dobijaju za primer drugim opštinama. Svi prisutni su se složili da je jedan od dobrih primera brige lokalne samouprave komforan i funkcionalan objekat Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Opovo sa kompletnom infrastrukturom,   

S druge strane, predsednik opštine dr Zoran Tasić, smatra da ova problematika ima prioritet i da će se kroz zajedničku saradnju nastaviti realizacija projekata važnih za osobe sa invaliditetom. Činjenica je da  teritoriji naše opštine Udruženje „Siguran život“ realizuje već treći projekat iz oblasti socijalne zaštite, koji finansira Evropska Unija, svakako dovoljno govori koliko se ovde kvalitetno radi.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije