Sport i obrazovanje: JOŠ JEDAN OPOVČAN BRANI NAŠE BOJE U AMERICI

05/09/2019

JOŠ JEDAN OPOVČAN BRANI NAŠE BOJE U AMERICI

Opovo, 5. septembar 2019;

Opovo je iznedrilo puno dobrih košarkaša i uzornih sportista, ali se ovaj košarkaški klub može pohvaliti i činjenicom da veliki broj njegovih bivših i sadašnjih igrača ima akademsko obrazovanje. Nekako je košarka oduvek u našoj zemlji bila „studentski“ sport, tako da ova praksa i tradicija nije zaobišla ni Opovo.

Poslednjih decenija mladi talentovani srpski košarkaši i košarkašice u velikom broju odlaze u SAD gde dobijajući košarkaške stipendije nastavljaju svoje obrazovanje. U opovačkom klubu ova praksa je započela sa Ivanom Stojadinov (Colby College, Maine), nastavili su Ivan Vuković (Kirtlan Junior College, Michigan / Harris – Stowe State, Missouri) i Igor Ilić (High School Christian Liberty, Florida), a danas nas na američkom kontinentu zastupa mladi Mihailo Stojanov.

Mihailo je jedan od najtalentovanijih opovačkih košarkaša i prvi košarkaš iz Opova koji je zaigrao u nacionalnoj reprezentaciji. Svoje prve košarkaške korake Mihailo je napravio pod stručnim nadzorom trenera Nenada Petronića, a sa 14 godina je bio najmlađi debitant u prvom timu opovačkog kluba. U sezoni 2014/2015 prelazi u subotički Spartak gde je na Prvenstvu Vojvodine bio proglašen za MVP igrača istovremeno i u svojoj pionirskoj i u starijoj kadetskoj konkurenciji. Već naredne sezone Stojanov prelazi u beogradski Beko Kotež kada dobija poziv selektora kadetske reprezentacije Srbije. Odlični nastupi na turnirima u Francuskoj i Turskoj obezbeđuju mu mesto za evropsko prvenstvo u Poljskoj gde je bio član startne petorke i prvi plej reprezentacije. Naredni korak talentovanog opovačkog košarkaša je bila Amerika gde dobija stipendiju i upisuje srednju školu Southwest Christian Academy u gradu Little Rock (Arkansas). Sa ovom školom nastupa u Texas Trinity League, koja je deo nacionalnog prvenstva NACA Championship. Mihailova škola je osvojila konferenciju, a Stojanov je izabran u prvu petorku državnog prvenstva. Nakon maturiranja Mihailo je dobio stipendiju i upisao Bethel University u gradu Mishawaka (Indiana) gde će nastaviti akademsko školovanje i košarkašku karijeru. Tokom letnje pauze Mihailo je došao u Opovo što je bio razlog da s njim porazgovaramo i sa vama to podelimo.  

Vrlo mlad si zbog košarke promenio sredinu, živeo udaljen od porodice, tako da imaš iskustva, međutim odlazak na drugi kontinent je nešto sasvim drugo?

Nemam problem sa prilagođavanjem, jer kao što ste rekli vrlo mlad sam stekao to iskustvo. Ipak, u Americi me je sačekao potpuno drugačiji sistem i organizacija, kako školovanja, tako i treniranja. Na samom početku, prvih meseci, bilo je malo teže, morao sam da se „prebacim“ sa srpskog na engleski jezik ali danas kad pogledam unazad, a ima dve godine kako sam otišao, ne kajem se i mislim da mi je to jedan „plus“ koji mi se desio u životu i ne bih ništa menjao.

Reci nam nešto o dosadašanjem školovanju. Koju si srednju školu završio i koji si koledž upisao?

Završio sam srednju školu „Southwest Christian Academy“ u gradu Little Rock u saveznoj državi Arkansas i sad sam upisao koledž „Bethel University“, koji se nalazi u saveznoj državi Indiana, što je relativno blizu Čikaga. Upisao sam biznis menadžment i tu ću nastaviti da igram košarku. Inače, akademsko obrazovanje u Americi je jako skupo ali ja sam na osnovu košarke dobio stipendiju i to je dobra strana američkog sistema koji sportistima omogućava obrazovanje. Činjenica je da samo manji broj sportista nastavi da se bavi profesionalno u seniorskim selekcijama, a da zbog velikih obaveza ne uspevaju da završe škole. U Americi je to dobro organizovano i dobro funkcioniše.

Tvoja srednja škola je imala uspešnu sezonu, a ti si i tamo bio jedan od ključnih igrača?

Osvojili smo konferenciju (Texas Trinity league), zatim smo igrali finale svih hrišćanskih škola na državnom nivou i tu smo izgubili. U svakom slučaju jedno dobro iskustvo, a ja sam bio izabran u najbolju petorku prvenstva.

Kakva su ti iskustva sa prilagođavanjem na američki sistem košarke koji se značajno razlikuje od evropskog i kako si se snašao sa Afroamerikancima, koji su atletski dosta dominantniji? Vidi se na tebi da poprilično provodiš vremena u teretani?

U pravu ste, „atletika“ je veoma zastupljena u američkoj košarci – snaga, brzina, skočnost, i sve je drugačije. Ja sam u Srbiji kao kadet igrao seniorsku košarku ali to nije ni blizu onom u Americi, bez obzira što je u pitanju srednjoškolska košarka. Mnogo se trči, mnogo se skače, igra se žestoka odbrana i sve što sam ovde radio to je tamo na jedno pet puta većem nivou.

Kakvi su ti planovi u budućnosti?

Naravno, pre svega da završim koledž. Školovanje mi nije problem, navikao sam da učim i treniram, imao sam odlične ocene, tako da će svakako biti dobrih rezultata na ovom planu. Rad je bitan i uvek se isplati, a pored toga meni je i na obrazovnom i na sportskom planu mnogo pomogla i značila podrška porodice jer bez toga ne znam da li bih imao odlučnosti za sve te važne odluke koje sam vrlo mlad morao da donesem.

Bio si kadetski reprezentativac, član prve petorke, učestvovao na Prvenstvu Evrope u Poljskoj, međutim, sada te nismo videli sa tvojom generacijom na juniorskom evropskom prvenstvu. Šta se desilo, daleko si od očiju selektora ili je nešto drugo u pitanju?

Prvo da kažem da je velika je stvar igrati za reprezentaciju Srbije. Ja sam i prošle godine pozvan na pripreme juniorske reprezentacije ali sam povredio koleno. Imao sam napornu sezonu uz naporne treninge, tako da sam na kraju propustio reprezentativne nastupe ali sam imao malo više vremena da provedem sa roditeljima i bratom. Naravno, uvek ću se odazvati pozivu selektora ako me bude zvao.

Kakvi su ti košarkaški planovi po završetku koledža?

Želja mi je da se vratim evropskoj košarci i svakako ću nastaviti da se profesionalno bavim košarkom. Sa šest godina sam počeo da treniram i želja i ljubav prema košarci su isti kao i prvog dana. Znam koliko je rada i treninga potrebno za uspeh i napredak, do sada sam to uspevao, a siguran sam da će moj život nastaviti da se odvija kroz košarku. Naravno, kao što sam već pomenuo, edukacija mi je veoma bitna, jer profesionalni sport je nepredvidiv, moguće su povrede zbog kojih se napušta sportska karijera, tako da su u ovom trenutku obrazovanje i sport u istoj ravni mojih želja i interesovanja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije