Pad nataliteta, globalni problem: SVE MANJE STANOVNIKA, U OPOVU “NESTAJU” ŠKOLSKA ODELJENJA

05/08/2019

SVE MANJE STANOVNIKA, U OPOVU “NESTAJU” ŠKOLSKA ODELJENJA

Projekat „Briga o deci i problem nataliteta u opštini Opovo“ sufinansiran je od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama“

Opovo, 15. septembar 2019;

„Bela kuga“, globalni problem, koji već decenijama hara, najviše srednjom i istočnom Evropom, kod nas je toliko uzela maha, da se prognozira da će broj stanovnika u Srbiji opasti na 5,5 miliona (9 miliona 2011. godine, 7 miliona 2016. godine bez KiM, 8,8 miliona sa KiM).

Kako dalje, šta činiti?

Problem pada nataliteta je tema koja je na „stolu“. Ovaj problem demografi su prepoznali i upozorili da će do 2050. godine u Srbiji broj stanovnika drastično opasti, a da će radna snaga značajno ostariti i da će se smanjiti za 21 odsto.

Da je ovo jedan od glavnih problema uočio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da naša država svakog dana istanovnika manje, kao i da će borba biti prioritet u budućnosti.

Ipak, u odnosu na katastrofalnu 2016. godinu, kada je rođen najmanji broj dece, stvari su se okrenule na bolje u borbi za očuvanje srpskog roda. Država je tek u poslednje tri godine ozbiljnije počela da se bavi ovim problemom, pa je prošle godine zabeleženo 160 rođene dece više nego 2016. godine.

To je bio prvi korak „Strategije za podsticanje rađanja“. Ova strategija se osim  krucijalnim problemom pada nataliteta bavi i brigom o starima i upravljanjem migracija.

Pad nataliteta uslovljen je finansijskom i socijalnom situacijom u državi, odnosno porodici. Novi zakon o finansijskoj podršci porodici trebalo bi da bude prvi stepenik ka rastu nataliteta. Umesto 40 hiljada, majke za rođenje prvog deteta dobijaju 100 hiljada dinara. Za drugo 10 hiljada mesečno u naredne dve godine (oko 6,5 hiljada ranije), za treće 12 hiljada mesečno tokom deset godina (ranije 11,5 hiljada tokom dve godine), za četvrto 18 hiljada mesečno tokom deset godina (ranije 15,5 tokom dve godine).

Srbija i dalje svake godine izgubi jedan grad (oko 35 hiljada stanovnika), a borba sa opadanjem broja stanovnika mogla bi da da rezultate tek za deceniju, ili dve.

Osim materijalnih razloga (ispitivanje sprovelo Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku), ispitanici spominju kao glavne nematerijalne razloge nezaposlenost mladih, nefleksibilno radno vreme i nedovoljan broj pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

U opštini Opovo situacija je veoma slična kao i u državi. Globalni problem naročito je uočljiv u malim sredinama. Tako, konkretno u opštini Opovo broj rođenih beba smanjio se više nego duplo u odnosu na period od pre tridesetak godina. Ovakvom tendencijom pada nataliteta za pet godina gubimo i po dva školska odeljenja. Podsetimo da je pre nekoliko godina u Opovu rođeno 120 beba.

Tako je 2015. godine rođeno 96 beba, 2016. godine 92 bebe, dok je već 2017. uočen drastičan pad kada je rođeno samo 78 beba. Prošle godine nastavljena je ista tendencija sa 77 rođenih beba. Tekuća godina mogla bi da bude mali pomak na bolje. Do avgusta meseca u opštini Opovo rođeno je 51 beba, pa posmatrano procentualno, to bi trebalo da znači da će do kraja godine biti rođeno između 85 i 90 beba.

Prošle godine u opštini Opovo preminulo je 192 ljudi, pa je ova razlika između umrlih i rođenih drastična, što još više zabrinjava.

Paketi za bebe primer su da lokalna samouprava vodi brigu o novorođenima, takođe podela sedišta za automobile prošle godine bio je gest koji makar malo može da olakša finansijske poteškoće novopečenim roditeljima. Centar za socijalni rad i Dom zdravlja ustanove su koje pomažu socijalno ugroženima, bolesnima, pa je njihov rad veoma bitan u rešavanju ovog problema, na globalnom, pa i na lokalnom nivou.

Ovo je tema koja dosta zabrinjava, a nadamo se da će se stvari u budućnosti značajno popraviti, jer nam preti drastično smanjenje stanovništva. Iz razloga širine problema ovom temom ćemo se baviti u naredna tri meseca kroz šest tekstova i tri video priloga. Razgovaraćemo sa ljudima iz kabineta predsednika, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja.

Igor Vujić

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije