Novi sistem prevoza od januara: PRODUŽENJE GSP LINIJE I UVOĐENJE UNUTRAŠNJIH LINIJA LASTE (VIDEO)

image_pdfimage_print

Opovo, 29. jul 2019;

Novi sistem prevoza na teritoriji naše opštine očekuje nas od januara naredne godine i to je rezultat sastanka predstavnika Opštine Opovo, Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda, SP Lasta i GSP Beograd. Na inicijativu predsednika opštine Opovo dr Zorana Tasića i njegovog dopisa gradskim vlastima, sastanak je inicirao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Koliko je ovaj sastanak bio ozbiljan govori činjenica da su pored čelnih ljudi naše opštine u radu sa svojim najbližim saradnicima učestvovali gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, generalni direktor Laste Vladan Sekulić i direktor za saobraćaj Predrag Lukić, generalni direktor GSP Radiša Momčilović i izvršni direktor za saobraćaj Jasminka Ličina.

Predlog predsednika opštine Opovo je uvođenje nove GSP linije od naselja Zbeg do Opova i uvođenje unutrašnjih linija Laste između Sakula i Opova.

„Današnji sastanak je bio organizovan isključivo zbog poboljšanja javnog prevoza na teritoriji Opštine Opovo. Uspeli smo da napravimo jedan preliminarni dogovor koji je izuzetno važan za građane opštine Opovo, a prvenstveno za naseljena mesta Sakule i Baranda, koji će definitivno u novoj organizaciji javnog prevoza biti povezani na ovaj sistem.

Biće delimično izmenjena trasa gradskog saobraćajnog prevoza, tako da će početna stanica biti Zbeg, a poslednja stanica – autobuska stanica Opovo, kao što je to bilo u prethodnom periodu.

Očekujemo da ćemo sve detalje izdefinisati do kraja ove godine, budžetom predvideti nedostajuća sredstva koja su veoma važna za realizaciju ovog projekta. Očekujem da će novi sistem javnog prevoza zajedničkim resursima SP ”Lasta” Beograd i JKP ”GSP” Beograd, biti realizovani na obostrano zadovoljstvo ova dva preduzeća, Opštine Opovo i naših sugrađana“, izjavio je Tasić.

Podršku ovom poredlogu dao je i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević istakavši da će pomoći u pronalaženju najoptimalnijeg rešenja.

„Grad Beograd i Sekretarijat za javni prevoz žele da podrže Opštinu Opovo i napore rukovodstva opštine da pruže kvalitetniji prevoz građanima opštine. Mi ćemo u tom smislu da, pre svega, podržimo naše javno komunalno preduzeće – Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd, u delu koji se odnosi na saobraćaj putnika na teritoriji Grada Beogada i, zajedno u saradnji sa rukovodstvom i direktorom GSP-a i predsednikom Opštine Opovo, pomoćićemo u pronalaženju najoptimalnijeg rešenja u smislu što kvalitetnijeg prevoza građana Opova“, rekao je Vasiljević.

Učesnici sastanka su obišli kompletnu predloženu trasu od naselja Zbeg, preko Sefkerina do Opova kako bi analizirali situaciju na terenu i upoznali se sa tehničkim kapacitetima i utvrdili da li trasa ispunjava sve zakonske uslove.

Dogovoreno je da se izradi fizibiliti studija, odnosno studija izvodljivosti na osnovu zahteva lokalne samouprave. Na osnovu ovog predloga početna stanica bi bila u naselju Zbeg kod Borče gde će se uraditi početno stajalište sa kompletnom infrastrukturom – nadstrešnicama, klupama i rasvetom i sve ono što je definisano pravilnikom javnog prevoza na teritoriji Grada Beograda. Autobuska linija bi išla preko Sefkerina, s tim da bi sadašnja trasa bila nešto izmenjena i išla ulicom Narodnog fronta, zatim levo ulicom Slobodana Radišića, a prva stanica bi bila kod takozvane „Borkine kafane“. Druga stanica je već postojeća na izlazu iz Sefkerina, a linija bi kroz Opovo išla postojećom trasom do autibuske stanice. Ono što je izmena, a na čemu su insistirali predstavnici gradskog sekretarijata jeste da se autobus ne može vratiti istom trasom iz razloga bezbednosti lošeg priključka puta Sefkerin – Vrbovski na raskrsnici sa zrenjaninskim putem. Iz tog razloga, trasa će u povratku ići od autobuske stanice do kružnog toka, gde će biti treća stanica u Opovu, zatim preko Japanskog cveta nastaviti prema Zbegu.

Direktor GSP Beograd Radiša Momčilović ističe dobru saradnju sa Opštinom Opovo i mogućnost unapređenja kvaliteta usluga.

”GSP” Beograd je 2016. godine na zahtev opštinskog rukovodstva Opovo uspostavio liniju 110, koja povezuje žitelje Opova sa Padinskom skelom, a naravno sve u cilju poboljšanja usluge za stanovnike Opštine Opovo. S obzirom da smo prisutni već neke tri godine na ovom području, ”GSP” razmišlja, i zajedno sa opštinskim rukovodstvom, da tu uslugu u narednom periodu unapredi i da se linija 110 eventualno produži do Borče, odnosno do okretnice na Zbegu.

Iskustva su vrlo pozitivna i što se tiče korisnika usluge i što se tiče ”GSP”-a. Napravljena je finansijska konstrukcija, korisnici su veoma zadovoljni i siguran sam da ćemo u narednom periodu uložiti zajednički napor da kvalitet usluge bude još bolji“, poručio je Momčilović.

Ono što će biti novina jeste da će Lasta preuzeti unutrašnji javni prevoz na teritoriji Opštine Opovo, što znači da će Baranda i Sakule imati mogućnost korišćenja GSP prevoza u intervalima koji budu definisani. Planirano je da polasci iz Opova budu u vremenskim intervalima od 50 minuta gde će se autobusi Laste, koji idu iz Sakula preko Barande, međusobno čekati sa GSP vozilima. Što se tiče ključnih polazaka na liniji  Laste one će ostati uz korekciju i ukidanje linija koje su neprofitabilne i koje su se subvencionisale iz opštinskog budžeta.

I direktor Laste Vladan Sekulić dao je punu podršku ovom projektu.

„Pre svega, zadovoljstvo mi je, što sam danas u prilici da upoznam predsednika Opštine Opovo i da dam podršku ispred kompanije ”Lasta”. Kompanija ”Lasta”, kao ozbiljna kompanija, u narednom periodu u saradnji sa Gradom Beogradom, Gradskim saobraćajim preduzećem i Opštinom Opovo, kao jedan vrlo značajan subjekt u budućoj saradnji, daće nemerljiv doprinos, kako bi Opština Opovo imala jedan kvalitetan saobraćaj. U saradnji sa gradom Beogradom, u narednom periodu, radićemo na realizaciji celog projekta, na zadovoljstvo svih građana Opštine Opovo“, izjavio je Sekulić.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić  očekuje da će studija izvodljivosti biti gotova do kraja oktobra i kojom će biti definisana sva prava i obaveze Opštine Opovo, GSP i Laste uz koordinaciju kabineta zamenika gradonačelnika Beograda preko Sekretarijata za javnni prevoz Grada Beograda. Novi sistem javnog prevoza trebalo bi da zaživi početkom januara naredne godine i prema rečima Tasića  biće mnogo kvalitetniji, bezbedniji i ekonomičniji, a pre svega zadovoljavajući za sve građane naše opštine koji će moći da biraju između dva autoprevoznika, odnosno, birati kvalitet i cenu koji odgovaraju njihovom budžetu. Takođe, predsednik opštine u izjavi ističe da se nada da ćemo posle puno godina uspeti da dugoročno uspostavimo sistem javnog prevoza o kome su svi političari puno pričali, a niko nikad ništa nije konkretno uradio. Tasić moli građane za još malo strpljenja jer je ovo kompleksan proces za koji je potrebno vreme i usaglašavanje komparativnih činioca kako bi svi bili zadovoljni.