Projekat Ostvarivanje ljudskih prava na socijalnu inkluziju i jednake mogućnosti za povratak dostojanstva osoba sa invaliditetom: ODRŽANE DVE DEBATE, U ZRENjANINU I VRŠCU

29/06/2019

ODRŽANE DVE DEBATE, U ZRENjANINU I VRŠCU

Zrenjanin, 17. jun 2019.
Javna debata o položaju osoba sa invaliditetom održana je u Gradskoj kući u Zrenjaninu u okviru projekta „Ostvarivanje ljudskih prava na socijalnu inkluziju i jednake mogućnosti za povratak dostojanstva osoba sa invaliditetom“ („Achieving human rights for social inclusion and equal opportunities to regain dignity of persons with disabilities”) koji finansira Evropska unija u okviru programa European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR). Projekat je namenjen podršci i unapređenju prava osoba sa invaliditetom i udruženja koje ih zastupaju.

Događaju su prisustvovalisvi partneri na projektu, nosilac projekta Udruženje „Siguran život“ iz Opova i četiri partnerske organizacije koje zastupaju prava osoba sa invaliditetom: Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Opovo, Baranda, Socijalno-humanitarno udruženje paraplegičara i kvadriplegičara „PARAKVAD VŠ“, Vršac, Udruženje paraplegičara Banata, Zrenjanin i Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata, Pančevo. Debati su takođe prisustvovali: predstavnik k lokalne samouprave, zamenik gradonačelnika grada Zrenjanina, gospodin Saša Santovac; predstavnik Vlade Vojvodine, zamenik Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu, gospodin Ljubomir Stanisavljev; predstavnici Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, Turističke organizacije Zrenjanina, medija, udruženja osoba sa invaliditetom i građanstvo. 

Menadžerka projekta, Ana Rajković, je otvarajući skup, dala kratak prikaz projekta i dosada urađenog u okviru projekta. Domaćin skupa, Nenad Krbavac, koordinator za Zrenjanin ispred partnerske organizacije, predstavio je dosadašnje zaključke u vezi sa poteškoćama sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću a koje su nadležnost lokalne samouprave dok je predstavnik partnerske organizacije iz Vršca, Dragan Vitorović, koordinator projekta, izneo značajna postignuća grada Vršca u ovom domenu socijalne zaštite i podrške ranjivim grupama u okviru lokalne zajednice.

Debata je protekla u otvorenoj diskusiji u okviru koje su otvorene mnoge teme i dogovoreni određeni budući koraci od kojih je najznačajnija pokretanje incijative za osnivanje kancelarije za osobe sa invaliditetom u okviru Grada Zrenjanina. U kancelariji bi bila zaposlena osoba/e sa invaliditetom, za koje ne važi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Incijativu će podneti Udruženje paraplegičara Banata po uzoru na udruženje iz Vršca. Predstavnik lokalne samouprave se pozitivno izjasnio o ovom predlogu.

Vršac, 27. juni 2019.

Učesnici debate bili su i predstavnici lokalne samouprave, Kancelarije za osobe sa invaliditetom Vršac, Centra za socijalni rad, Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” Vršac, Nacionalna služba za zapošljavanje filijala Vršac, Dom Zdravlja Vršac, Osnovna škole, mediji, udruženja osoba sa invaliditetom i građanstvo.

Na skupu su istaknuta značajna postignuća grada Vršca u ovom domenu socijalne zaštite i podrške ranjivim grupama u okviru lokalne zajednice.

Debata je protekla u otvorenoj diskusiji u okviru koje su otvorene mnoge teme a neke od incijativa koje su dogovorene bile su formiranje Radne grupe za pristupačnost u okviru Grada Vršca koja bi u stalnoj saradnji sa odeljenjem za urbanizam vodila računa o poštovanju zakonskih propisa u domenu fizičke, arhitektonske pristupačnosti javnih objekata kao i osnivanje Dnevnog boravka za decu sa invaliditetom.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Izvor: RTS U Srbiji je urađena prva transplantacija srca u ovoj godini. Intervenciju je uradio tim Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Zahvaljujući jednom DA - spasena su četiri života, urađene su i transplantacije bubrega i jetre. U našoj zemlji, na...

najnovije

najčitanije