Oluja čupala drveće, kiša plavila domaćinstva: SVE EKIPE NA TERENU, U TOKU JE SANIRANJE NASTALE ŠTETE (VIDEO)

24/06/2019

SVE EKIPE NA TERENU, U TOKU JE SANIRANJE NASTALE ŠTETE

Opovo, 24. jun 2019;

Nevreme praćeno olujnim vetrom i obilnim padavinama koje je juče popodne pogodilo našu opštinu izazvalo je veliku materijalnu štetu.

Već sinoć, nakon smirivanja oluje, na teren su izašle sve ekipe komunalnog preduzeća sa ekipom vatrogasne službe, a predsednik opštine dr Zoran Tasić je na osnovu primljenih poziva zajedno sa njima obilazio ugrožena domaćinstva i lokacije gde su odmah i intervenisali.

Rezultat olujnog vetra je puno oborenih stabala i grana, leteli su crepovi sa krovova kuća, izbila je ozbiljna havarija na dalekovodu između Opova i Debeljače, zbog čega nekoliko sati nije bilo struje, a samim tim i vodosnabdevanja, pokidano je puno naponsih kablova, tako da pojedini delovi naselja nisu ni danas imali struju. S druge strane, obilne padavine izazvale su izlivanja iz kišnih kanala, poplavljen je izvestan broj dvorišta i javnih površina, a bilo je nažalost i slučajeva gde je voda prodrla i u kuće.

Već danas, rano ujutro, akcija je nastavljena. Predsednik opštine je koordinirao akcijom i zajedno sa svojim saradnicima iz kabineta, Opštinske uprave i komunalnog preduzeća obišao sve urgentne lokacije u našoj opštini.

U sakulskom parku imate dojam da je protutnjao tornado. Nekoliko desetina bukvalno isčupanih drveća iz korena, puno polomljenih grana, a prokišnjavalo je i u lokalnoj školskoj zgradi. Ekipe „Mladosti“ su već bile na terenu i sproveli sečenje i čišćenje oborenih stabala i grana.

U Barandi slična situacija ali najveći problem je bila voda u delu između ulica Save Kovačevića, Proleterske i Mećavine, kao i u Opovu na potezu ulica Slatinska i 2. oktobar. Predsednik opštine je odmah naložio da se sva raspoloživa mehanizacija komunalnog preduzeća, kao i firmi sa kojima lokalna samouprava sarađuje, doveze na te lokacije, tako da je na više mesta startovala akcija čišćenja postojećih i prokopavanja novih kišnih kanala kako bi se omogućio odvod viška atmosferskih voda. U Barandi je na dve lokacije morao biti isečen i asfalt na uličnim kolovozima kako bi se postavile cevi, što će kasnije biti ponovo sanirano.

„Ono što je važno jeste da da naši sugrađani znaju da je lokalna samouprava bila tu uz njih. Ko god da me je sinoć pozvao i sa kim god sam razgovarao, otišao sam lično da se uverim u situaciju. Reagovali smo tako što smo podigli sve raspoložive resurse i lokalne samouprave i javnog komunalnog preduzeća i drugih preduzeća sa kojima lokalna samouprava sarađuje. Danas smo u Barandi, uporedo smo u Opovu, jedan deo ekipe radi u Sakulama. Znači, trenutno je na terenu pet radnih mašina plus radnici javnog komunalnog preduzeća sa motornim testerama koji se nalaze u Sakulama. Znači svuda se nalazimo i svuda stižemo, bukvalno stižemo na svaki poziv i to jeste suština našeg posla, da budemo tu sa građanima onda kada je teško i onda kada imaju problem, smatra Tasić.

Kada imate situaciju da 97 litara kiše padne za nepunih dva sata, onda definitivno nemožete da predvidite elementarnu nepogodu. Ovo definitivno jeste elementarna nepogoda. Naš zadatak je i naša obaveza da prvenstveno zaštitimo naše sugrađane, zatim njihovu imovinu za koju plaćaju porez, a sa druge strane da rešavamo sve druge probleme. To smo danas pokazali. Imali ste danas priliku da razgovarate sa građanima, tako da mislim da smo mi naš zadatak danas obavili na izuzetno visokom nivou. I želeo bi da ovom priliku iskoristim i da se zahvalim svim radnicima javnog komunalnog preduzeća kao i ekipi vatrogasno-spasilačke brigade koja je sinoć svoj posao odradila maksimalno, poručio je predsednik opštine dr Zoran Tasić.

Čak i najstariji meštani ne sećaju se ovakvog nevremena, a kako nezvanično saznajemo, na opovačkoj brani su izmerili da je palo 97 litara po kvadratnom metru što je godišnji ekvivalent kišnih padavina u našem kraju. Ovakve nepogode se jednostavno događaju i teško ih je predvideti i kontrolisati. Prema meteorološkim prognozama i narednih dana se očekuju padavine pa se preporučuju preventivne mere u zaštiti imovine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije