Inspekcija za zaštitu životne sredine:DAN UPOZNAVANJA SA ŠTETOČINAMA OPASNIM PO ZDRAVLJE ČOVEKA I ŽIVOTINJA

image_pdfimage_print

DAN UPOZNAVANJA SA ŠTETOČINAMA OPASNIM PO ZDRAVLJE ČOVEKA I ŽIVOTINJA

Opovo, 7. jun 2019;

Konferencija evropskih udruženja za suzbijanje štetočina i Svetska zdravstvena organizacija po treći put  obeležele su 6. jun – Svetski Dan upoznavanja sa štetočinama opasnim po zdravlje čoveka i životinja.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu kao i u svim evropskim zemljama u isto vreme, održan je skup sa ciljem podizanja nivoa znanja o komarcima i krpeljima kao prenosiocima određenih bolesti, bezbednosnim merama zaštite i posledicama koje transmisivne bolesti imaju na zdravlje ljudi, životinja i ekonomiju ugroženih područja.

Poseban je značaj kućnog komarca kao prenosioca virusa Zapadnog Nila, azijskog tigrastog komarca i krpelja naročito iz roda Ixodes kao prenosioca Lajmske bolesti. Takođe, važno je primeniti  dozvoljena sredstva – insekticide koji su  bezbedni za ljude, životinje i životnu sredinu a efikasni u suzbijanju štetnih organizama.

Ove godine naročito je promovisano uključivanje stanovništva u borbu protiv kućnog i aziskog tigrastog komarca primenom određenih mera i postupaka u svom okruženju kao i nova android aplikacija na koju svako može poslati fotografiju insekta i time pomoći u njegovoj identifikaciji. (M.M.)