Zdravlje i vežbe: DVADESET GODINA JOGE U OPOVU

27/05/2014

DVADESET GODINA JOGE U OPOVU
Opovo, 27. maj 2014;
Za one koji možda ne znaju, vežbe joge se već dve decenije organizovano upražnjavaju u Opovu. Dvadeset godina u kontinuitetu, u početku pod instruktažom Vesne Josipović, a danas Milke Vlajković i Vesne Nikolić.
– U pitanju je naš mali ženski klub ili sekcija gde je uvek prisutno petnaestak žena, kaže nam instruktorka Milka Vlajković. Naša sekcija obuhvata širok dijapazon starosne, fizičke i profesionalne strukture i u tom smislu nema ograničenja. Vežbajući jogu postižemo mentalnu i fizičku stabilnost, primarno utičući na zdravstveni aspekt svake od nas.
Instruktori rade volonterski tako da se članarina ne plaća, osim što sve učesnice ove sekcije zajednički prikupljaju novčana sredstva za iznajmljivanje prostora gde se vežbe održavaju.
Joga („jedinstvo“ na sanskritu) je drevna indijska metoda samorazvoja koja podrazumeva upotrebu tehnika fizičkih položaja, vežbi putem disanja, relaksaciono – meditivnih vežbi i samorealizacije. Danas su joga vežbe važne u zdravstvenoj preventivi, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fiziološkog sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jačanje oslonca u sebi usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.
Vežbe joge održavaju se dva puta nedeljno u maloj fiskulturnoj sali u opovačkoj osnovnoj školi. Na pitanje kako se novi polaznici adaptiraju u proces vežbi, instruktorka Milka Vlajković nam kaže da je period adaptacije veoma kratak i da se nove polaznice lako uklapaju.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Školski sport: Opštinsko takmičenje u atletici

Školski sport: Opštinsko takmičenje u atletici

Opštinsko takmičenje u atletici OPOVO, 23. april 2024 - Na sportskom centru u Opovu, održano je 15. aprila Opštinsko prvenstvo u atletici, za učenike od 5 do 8 razreda. Učenici su se nadmetali u sledećim disciplinama: 60m, 100m, 300m, skok uvis, skok udalj i bacanje...

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije