Eko turizam i birdwaching: UGLEDNI GOSTI IZ JAPANA POSETILI OPOVO I BARANDU

27/04/2019

UGLEDNI GOSTI IZ JAPANA POSETILI OPOVO I BARANDU

Opovo, 27. april 2019;

Eko turizam je grana turizma koja se zbog specifičnih uslova i velikih potencijala u našoj opštini ubrzano razvija. Sportski ribolov decenijama privlači brojne ljubitelje pecanja na obale Tamiša, a poslednjih petnaestak godina sve je više ljubitelja prirode koji upražnjavaju forme aktivnog odmora kao što su bajking, treking, kanu – kajak…

Jedna od ekoturističkih disciplina koja se posebno „primila“ je birdwatching (posmatranje i fotografisanje ptica). Pečena slatina i ribnjaci u Barandi i Sakulama su ornitostaništa značajna na nacionalnom nivou gde je zabeležena preko 225 vrsta ptica i svakog vikenda privlače ptičare iz cele Srbije, ali i iz inostranstva.

Juče su našu opštinu posetili ugledni gosti iz Japana, Tadaši Nagai i Giči Ajame, a njihovi domaćini su bili birdwaching vodič Čeda Vučković i predsednik LU „Šnjep“ Baranda Aleksandar Veselinov i tom prilikom su obišli lokalitet Pečena slatina u Barandi.

Tadaši Nagai je poznati japanski diplomata koji je u periodu od 2005. do 2009. godine obavljao dužnost japanskog ambasadora u Beogradu. Za vreme njegovog mandata Srbija i Beograd su dobili izuzetno vredne donacije od Japana, a Nagai je proglašen počasnim građaninom Beograda, a kao pasionirani fotograf postao je i počasni član Foto saveza Srbije.

Čeda Vučković ističe značaj ekoturizma za našu opštinu ali i potrebu za očuvanjem prirodnih staništa.

„Poslednjih desetak godina na lokalitetima naše opštine vodio sam grupe i pojedince iz Velike Britanije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Švedske, a evo došao je red i na Japan, što samo govori kakvo prirodno blago posedujemo. Birdwatching je ekoturistička grana koja na zapadu donosi veliki profit ali traži uređenu infrastrukturu i naravno, pre svega zaštitu i očuvanje prirodnih staništa“ rekao je Vučković.

Aleksandar Veselinov takođe ističe zaštitu prirodnih staništa.

„Drago mi je što su gosti iz Japana zadovoljni onim što su videli i našim gostoprimstvom. Bilo je ptica, bilo je tema za fotografisanje ali nažalost, i velikih površina vegetacije koja je poslednjih par meseci izgorela što nije dobro. Moramo podići ekološku svest i zaustaviti devastiranje prirodnih staništa“ poručio je Veselinov.

https://www.instagram.com/p/Bww8rbGAIIi/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
zapratite nas na Instagramu

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije