Nove subvencije u stočarstvu: ZA OVCE I KOZE PO 7.000 DINARA, ZA KRAVU I DO 30.000

19/04/2019

ZA OVCE I KOZE PO 7.000 DINARA, ZA KRAVU I DO 30.000

Beograd, 19. April 2019
Izvor: BLIC
Ministarstvo poljoprivrede i ove godine nastavlja da subvencioniše stočarstvo. Poljoprivrednici mogu dobiti subvencije od 700 dinara do 30.000, a pojedini stočari mogu očekivati i značajno veće iznose nego ranije.

Najveće subvencije mogu očekivati poljoprivrednici koji gaje priplodne mlečne krave i bikove. Ovde država bespovratno daje 25.000 dinara po grlu, za krave dojilje subvencija je 30.000 dinara a krave za uzgoj teladi za tov 20.000 dinara po grlu. Uzgajivači krava istovremeno mogu da računaju na subvencije za najmanje tri, a najviše 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava i bikova. U okviru mlekarstva država dodeljuje i premiju za mleko od sedam dinara po litru.

Pravo na subvencije ima svako pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Uslov je podnošenje zahteva Upravi za agrarna plaćanja u predviđenom roku, jer su pravilnikom o subvencijama tačno definisani termini u kojima je moguće aplicirati za određena sredstva.

Poljoprivrednici koji gaje ovce i koze mogu da dobiju subvenciju od 7.000 dinara po grlu, a za gajenje priplodnih krmača i nerastova subvencija je 15.000 dinara. Proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom imaju dodatni podsticaj od 40 odsto. Država će ove godine nastaviti da subvencioniše i proizvodnju konzumne ribe – 10 dinara po kilogramu, ali i pčelare, i to u iznosu od 720 dinara po košnici. Inače, po broju košnica u odnosu na broj stanovnika, Srbija je u svetskom vrhu. Medara je najviše u Negotinu, gde se svaki treći stanovnik bavi pčelarstvom i imaju 15.000 košnica. Zahtevi za subvencije u pčelarstvu podnose se do 31. maja.

Ministarstvo će u 2019. godini nastaviti i sa kreditnom podrškom stočarima. Rok otplate ovih pozajmica je od jedne do tri godine sa grejs periodom do godinu dana… Fiksna kamata je tri odsto godišnje, odnosno jedan odsto za fizičko lice u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi kao i za lica do 40 godina starosti i žene. Fizička lica mogu da računaju na kredit do šest miliona dinara, a pravna do 18 miliona dinara.

Rok za podnošenje zahteva je 1. novembar, a ove pozajmice namenjene su za nabavku kvalitetnih priplodnih grla i grla za tov, mehanizacije i opreme za stočarsku proizvodnju, opreme za sisteme za automatsko napajanje i ishranu stoke, mehanizacije i opreme za manipulaciju stajnjakom i osokom, opreme za ventilaciju objekta i slično, kao i opreme u pčelarstvu i podizanje ribnjaka.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije