„Kal juga“ vodič kroz onostrano: ISTORIJA, MISTERIJA, ETNOLOGIJA, FANTASTIKA

18/04/2019

ISTORIJA, MISTERIJA, ETNOLOGIJA, FANTASTIKA

Opovo, 17. april 2019:

U okviru manifestacije „Dani knjige“, u maloj sali Kulturnog centra Opovo održana je promocija knjige „Kal juga“, koju je predstavio autor romana Mladen Milosavljević (rođ. 1982. g.) uz asistenciju moderatora i ujedno urednice knjige Sanje Savić.

Promocija je privukla pažnju ljubitelja književnosti, a posebno raduje prisustvo grupe učenika opovačke škole.   

U pitanju je roman istorijske tematike u kombinaciji sa folklornom fantastikom što ne čudi jer je autor po obrazovanju etnolog i antropolog, kao i urednik portala „Omaja“ koji objavljuje priče iz oblasti folklorne fantastike.

Milosavljević je govorio o sadržaju i naslovu romana, inicijalnoj ideji iz koje je krenuo da piše priču, a to je otkriće arheološkog nalazišta „Lepenski vir“ i osvajanje Beograda od strane velikog vojskovođe princa Eugena Savojskog, koja su se dogodila na isti datum ali u razmaku od 250 godina. Priča je pored obilja egzaktnih istorijskih i etnoloških podataka, koji ovom književnom delu daju posebnu naučnu draž, prepuna misterija i fantastike, gde se stvarno i onostrano neprestano prepliću i prožimaju.

Pored razgovora o romanu Milosavljević je prisutne upoznao sa svojim radom i u drugim oblastima književnosti i snimanja dokumentarnih filmova, ali i o tome kako mladi književnici pišu i izdaju knjige, kako doći do izdavača, šta čitati u današnje vreme i najavio nastavak priče o Lepenskom viru u vidu trilogije.

Leta 1967. godine, u toku arheoloških radova na lokalitetu Lepenski Vir, grupa arheologa pronalazi ostatke nepoznate civilizacije. Dnevne novine datirane na 16. avgust iste godine, objavljuju senzacionalnu vest o ovom otkriću. Svi su ushićeni i oduševljeni osim Mijata, studenta arheologije i jednog od učesnika iskopavanja. Kako vreme odmiče, on počinje da veruje da su otkrićem nalazišta i neobičnih ribolikih skulptura, arheolozi oživeli nešto mračno, drevno i tajanstveno, nešto što vlasti po svaku cenu pokušavaju da sakriju.

Tačno dvesta pedeset godina ranije, ispred beogradske tvrđave sprema se do tada najveća bitka za Beograd. Snage Austrijske carske vojske, na čijem je čelu vojskovođa i princ Eugen Savojski, opkoljene su od strane višestruko brojnijih Turaka. Iznenada, bojište prekriva gusta magla pod čijim okriljem Austrijanci razbijaju neprijateljsku vojsku. U zoru 16. avgusta 1717. godine, neposredno nakon dobijene bitke, a u znak zahvalnosti što je ostao živ, službenik carske administracije i jedan od najbližih pratilaca Eugena Savojskog, Frombaldo, počinje da vodi dnevnik. Putevi Eugena Savojskog i njegovih pratilaca, volšebno će se ukrstiti sa putevima čuvenog rimskog imperatora Trajana, a vodiće do tajne skrivene na samom dnu tamnih dunavskih virova.

Mijat i Frombaldo, vođeni starim zapisima i neobičnim spletom događaja, na tragu su drevne tajne stare bezmalo osam milenijuma.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

„Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo OPOVO, 8. april 2024 – Na sceni Kulturnog centra Opovo odigrana je pozorišna predstava „Sećaš li se“, a ljubitelji pozorišne umetnosti i ovog puta su ispunili salu, uživali u predstavi, a glumice ispratili gromkim...

najnovije

najčitanije