Inspekcija za zaštitu životne sredine: SUZBIJANJE AGRESIVNOG ROJA PČELA U BARANDI

23/05/2014

SUZBIJANJE AGRESIVNOG ROJA PČELA U BARANDI
DSCN5516 DSCN5518 DSCN5523Baranda, 23.05.2014. godine
Angažovana DDD služba Veterinarske stanice Pančevo izvršila je dezinsekciju slobodnih, agresivnih pčela koje zbog događaja prethodnih dana predstavljaju neposrednu opasnost  po zdravlje ljudi i životnu sredinu.
Kao insekticid korišćen je EXIT 100 SC koji je efikasni kontaktni insekticid na bazi cipermetrina.
Došlo je do brzog uginuća pčela koje su se nalazile spolja, a sam preparat kontaktno će delovati još 5-6 sati u kom periodu će pčele uginjavati.
Kao problem ispostavila se aktivnost pčelara Pejović Dike, koga su sugrađani prethodnog dana zamolili da zbog svog iskustva pomogne u rešavanju ovog problema. Pčelar je zamalterisao otvor u kome se nalazi saće sa pčelama. Međutim,  deo pčela pronalazio male otvore da izađe, ali je pristup preostalim pčelama u postupku dezinfekcije onemogućen. Osim toga, pčele prodiru i u stanove stanara ove zgrade, pa su i oni zadobili dosta ujeda.
Uz pomoć i prisustvo pčelara, postupak dezinfekcije ponoviće se u toku sledeće nedelje a i ranije bude li kritične situacije masovnog prodora pčela u stanove koje će stanari hitno prijaviti nadležnoj inspekciji.

 

 

Inspektor za zaštitu životne sredine

Marina Mitrović, dr vet. med.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije