Istorija češkog stakla od antike do renesanse: VELIKI KULTURNI DOGAĐAJ UZ PRISUSTVO ČEŠKIH DIPLOMATA (VIDEO)

22/03/2019

VELIKI KULTURNI DOGAĐAJ UZ PRISUSTVO ČEŠKIH DIPLOMATA (VIDEO)

Opovo, 22. mart 2019;

Opovo je sinoć bilo mesto velikog kulturnog događaja. Izložba „Istorija češkog stakla od antike do renesanse“ ne samo da je privukla veliki broj ljubitelja umetnosti i istorije, već je bilo i mesto značajnog diplomatskog susreta.

Na izložbi su prisustvovali ambasador Češke Tomaš Kuhta, konzulka Petra Feikova, kao i delegacija Odbora za kulturu i obrazovanje češkog parlamenta predvođena Vaclavom Klausom. Goste iz ambasade su dočekali predsednik opštine dr Zoran Tasić i direktorka kulturnog centra Katarina Nikolić Ralić i kako kažu, u vrlo neposrednim razgovorima, dogovorena je buduća saradnja.

Izložbu čini kolekcija od 120 replika istorijskog stakla koja obuhvata period od 1. veka do kraja renesanse, odnosno početka baroka, a autor izložbe i vlasnik ove kolekcije Borislav Šošo objašnjava kako je oformio kolekciju.

„Do originala ne možemo doći ali velika je sreća da u Češkoj, zemlji velike tradicije u proizvodnji stakla, postoji nekoliko studija koji su se specijalizirali i isključivo rade replike za razne muzeje i galerije Evrope i celog sveta. Stupivši u kontakt sa njima preko komercijalnog i drugog stakla, bilo je potrebno negde oko godinu i po – dve da napravimo ovu kolekciju istorijskog stakla“, rekao je Borislav Šošo.

Na ceremoniji otvaranja izložbe, direktorka kulturnog centra Katarina Nikolić Ralić je pozdravila prisutne i predstavila autora izložbe Borislava Šošu i kustosa Milicu Perić, dok je predsednik opštine dr Zoran Tasić istakao dobru saradnju južnobanatskog okruga sa Češkom u prethodnom periodu dok je obavljao funkciju načelnika okruga od čega je benefite imala i naša opština.

„Mislim da je ovo pravi primer jedne dobre prakse gde možemo kroz jednu ovakvu divnu izložbu mnogo poruka da pošaljemo jedni drugima i mi kao ljudi koji živimo u ovoj sredini naučimo mnogo toga dobrog. Zahvalio bih se direktorki kulturnog centra jer pokazuje da kultura u našoj opštini može da izgleda potpuno drugačije i u ime svih građana naše opštine zahvalio bih se ambasadoru i gostima iz Češke što danas ovde sa nama“, rekao je Tasić.

Ambasador Češke Tomaš Kuhta je takođe pozdravio prisutne i svoje domaćine i istakao saradanju i dobre odnose Češke i Srbije.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti i zahvaliti se svima koji su pripremili ovu izložbu. Ja bih rekao da nema toliko zemalja koje bi bile toliko slične Češkoj Republici kao što je Srbija. Imamo toliko zajedničkih stvari koje nas spajaju, a saradnja traje još od prvog našeg predsednika Tomaša Masarika i vašeg kralja Aleksandra. Dobro se poznajemo ali uvek možemo odnose poboljšati“ poručio je češki ambasador.

Ambasador se posebno zahvalio autoru izložbe i vlasniku kolekcije i rekao da ga izuzetno raduje što će pogledati ovu istorijsku zbirku koju nije imao prilike da vidi u svojoj zemlji. Takođe, Tomaš Kuhta je istakao posetu češke delegacije sa Vaclavom Klausom, gde su tokom proteklih dana imali niz sastanaka sa predstavnicima srpskog parlamenta, Ministarstva kulture i Ministarstva obrazovanja.

Izložba je otvorena svakim radnim danom do 12. aprila, a za organizovane kolektivne posete biće prisutin stručni vodič. Inače, ideja autora je da se nakon ove postavke organizuje izložba koja će pokriti naredne istorijske periode od baroka, preko secesije do XX veka.   

A prilog Radio televizije Srbije emitovan u Kulturnom dnevniku povodom izložbe pogledajte na linku ispod:

     

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije