Donacija za izbegla lica: POTPISANI UGOVORI O KUPOVINI ŠEST SEOSKIH KUĆA SA OKUĆNICOM (VIDEO)

14/03/2019

POTPISANI UGOVORI O KUPOVINI ŠEST SEOSKIH KUĆA SA OKUĆNICOM

Opovo, 14. mart 2019;

U kabinetu predsednika opštine potpisan je Ugovori o dodeli bespovratne pomoći za kupovinu šest seoskih kuća sa okućnicom za izbegla lica na teritoriji Opštine Opovo, kojima se regulišu međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovorenih strana u postupku dodele pomoći Korisniku za poboljšanje uslova stanovanja kroz kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i kroz dodelu pomoći u vidu građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju predmetnih kuća – 9500 evra za kupovinu i 1500 evra za adaptaciju predmetne kuće.

Komeserijat za izbeglice, JUP „Istraživanje i razvoj“ Beograd i Opština Opovo zaključili su Ugovor o grantu u okviru Regionalnog stambenog programa – Projekat 4, o saradnji na realizaciji dodele pomoći namenjene poboljšanju uslova stanovanja izbeglih lica kupovinom seoske kuće sa okućnicom, kojim je Opštini Opovo dodeljen iznos od 121.000 evra. Iznos od 55.000 evra podeljen je 2017. godine za kupovinu pet seoskih kuća, a danas su potpisani ugovori za otkup još šest seoskih kuća u iznosu 66.000 evra. Svaki od korisnika dobija po 11.000 evra i dobijena sredstva su bespovratna.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić je istakao važnost i značaj ovakve prakse, kao i zalaganje lokalne samouprave da se pomogne izbeglim porodicama.

„Znam da niste ovde zato što ste vi to hteli, nego da su u pitanju nesrećne okolnosti i naša dužnost je da vam pomognemo. Ako smo vam bar malo život učinili lakšim smatram da smo uspeli u toj nameri, a u meni i lokalnoj samoupravi uvek ćete imati nekog kome se možete obratiti u vezi vaših životnih problema“ poručio je predsednik opštine prilikom potpisivanja ugovora.

Korisnici ove donacije nisu krili radost i zadovoljstvo jer su konačno nakon više decenija rešili svoja stambena pitanja.

– Ovo mi znači mnogo jer sam nakon dvadeset godina dočekala da imam svoj krov nad glavom. Zahvalila bih se predsedniku opštine i njegovom pomoćniku, Ivanki Petrov, kao i prodavcima koji su imali strpljenja da sačekaju proceduru (Milka Jelić, Opovo).

– Ovo donacija mi je od životnog značaja. Zahvalio bih se Opštini Opovo, svom prodavcu koji je strpljivo čekao skoro godinu i po dana jer sam boravio u njegovoj kući bez ikakve nadoknade (Veljko Grubić, Baranda).

– Nakon dugo čekanja, 26 i po godina, dočekali smo i ovaj dan. Ovo je moje ponovno rođenje i zahvaljujem se Crvenom krstu, ljudima koji su me čekali da se ovo reši, zahvaljujem se predsedniku opštine i svakome ko nam je pomogao (Ljubica Cuca, Sakule).

Poverenik za izbeglice Opštine Opovo Ivanka Petrov istakla je praksu dobre saradnje lokalne samouprave i resornih institucija koje sprovode ove programe.

„Ovo je još jedan od vidova jako dobre saradnje između Komesarijata za izbeglice, UNHCR-a, Jedinice za upravljanje projekata i naše opštine. Danas smo se okupili da potpišemo ugovore o donaciji još šest kuća, koje su ujedno i nastavak projekta koji smo započeli 2017. godine. Želela bih pre svega da se zahvalim svim prodavcima koji su imali strpljenja i volje i čekali skoro godinu dana ali evo sve se završilo dobro, a svi korisnici će biti useljeni u svoje nove kuće. Želim i da kažem da se ovde ne zaustavljamo, projekat nastavljamo, a sredstva za otkup još dve seoske kuće su već obezbeđene budžetskim sredstvima od Republike Srbije. Biće i drugih projekata ali o tome kada budu konkretizovani“, pručila je Ivanka Petrov. Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske Unije, koja je najveći donator, zatim Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije