Na današnji dan: VELIKAN SRPSKE NAUKE UMRO NA DANAŠNJI DAN

12/03/2019

VELIKAN SRPSKE NAUKE UMRO NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan 12. marta 1935. godine  u Njujorku (SAD) umro naš fizičar, elektrotehničar i pronalazač Mihailo Pupin, naučnik svetskog glasa. 
Iz rodnog Idvora u Banatu je 1874. posle školovanja u Pančevu i Pragu, otišao u Ameriku gde je završio Kolumbija univerzitet u Njujorku na kojem je potom bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsednik Instituta radio-inženjera. 
Za naučni rad je 1920. odlikovan Edisonovom medaljom. Njegovo ime nose fizičke laboratorije Kolumbija univerziteta, kao i brojne ulice i mostovi u Srbiji… u Beogradu, Banja Luci, Novom Sadu, Novoj Pazovi, Pančevu, Kikindi, Nišu i dr.

pročitajte još i

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

165 godina od rođenja Uroša Predića Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, čika Uroša Predića. Rođen u Orlovatu, u svešteničkoj porodici, čika Uroš je ceo svoj život posvetio lepoti i umetnosti,...

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Zločin u Opovu 1934 godine OPOVO, 25. septembar 2022 - Svirep zločin koji se dogodio januara 1934. godine u Opovu, a zatim suđenje razbojnicima i dvostrukim ubicama Petru Bogdanovu i Dragutinu Branču, privukao je veliku pažnju tadašnje javnosti i o tome su redovno...

najnovije

najčitanije