Inspekcija za zaštitu životne sredine: POSTUPANJE SA ISPRAŽNJENOM AMBALAŽOM OD SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

21/05/2014

POSTUPANJE SA ISPRAŽNJENOM AMBALAŽOM OD SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA
ambalaza
Opovo, 21. Maj 2014;
Vreme sezonske primene sredstava za zaštitu bilja zahteva da se poljoprivrednici upute u pravilno postupanje sa ispražnjenom ambalažom.
Osnovna karakteristika otpadne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja je da je ispražnjena neoprana ambalaža  opasan otpad i kao takav može da ugrozi zdravlje ljudi, životinja kao  i životnu sredinu.
Pravilnim postupanjem pri korišćenju sredstava za zaštitu bilja pojedina ambalaža može da dobije karakter neopasnog otpada.
Postupanje sa ambalažom: 

– ispražnjenu ambalažu dobro ocediti ( oko 30 sekundi);

– čistom vodom napuniti trećinu ambalaže, zatvoriti,dobro promućkati i ponoviti postupak još dva puta ( trokratno ispiranje ambalaže);

– tečnost od ispiranja sipati u prskalicu i utrošiti zajedno sa pripremljenim rastvorom;

– ispražnjenu ambalažu, odvojenu po vrsti i proizvođaču sredstva i spakovanu u plastične džakove, predati sabirnom centru – na teritoriji naše opštine „Agrosu“, apoteci u kojoj je sredstvo kupljeno ili direktno operateru;

– zatvarače odvojiti od boca.

„Agros“ a.d. Opovo ima sklopljen ugovor sa „Envipakom“ kao ovlašćenim operaterom za sakupljanje i zbrinjavanje otpada od sredstava za zaštitu bilja kome predaje ambalažu upotrebljenu na svojom parcelama ali takođe preuzima i skladišti ambalažu prikupljenu na teritoriji opštine Opovo direktno od poljoprivrednika ili poljoprivrednih apoteka kojima su je poljoprivrednici predali.
Odgovorno postupanje od strane korisnika sredstava za zaštitu bilja osnov je očuvanja zdrave  životne sredine a zasnovano je ne samo na razvijenoj svesti naših poljoprivrednika, već i na zakonskim obavezama sadržanim u Zakonu o upravljanju otpadom, Zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu kao i Pravilniku o sadržini deklaracije i uputstva za primenu sredstava za zaštitu bilja, koji poljoprivrednika kao krajnjeg korisnika ovih sredstava obavezuje na pravilno postupanje sa ambalažom.

 

Inspektor za zaštitu životne sredine

Marina Mitrović, dr vet med.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije