Požar na Pečenoj slatini u Barandi: IZGORELO 300 HEKTARA LOVIŠTA

01/03/2019

IZGORELO 300 HEKTARA LOVIŠTA

Baranda, 1. mart 2019;

Proleće još nije „pošteno“ ni počelo, a već se nastavlja praksa od jesenas. Nakon dva manja požara proteklih dana, juče je u ataru Barande izgorelo 300 hektara lovišta.

Vatrogasce i policiju je alarmirao predsednik Lovačkog društva „Šnjep“ iz Barande Aleksandar Veselinov, koji je sa grupom lovaca nastavio zajedno sa dežurnom vatrogasnom ekipom iz Opova da gasi požar. Vatrogasci su došli odmah po pozivu, međutim, zbog uzoranih lenija i uskih puteva vatrogasno vozilo nije moglo prići na nekoliko lokacija. Gorelo je u dva pravca, ka Velikoj (h)umci, gde je vatra nekako zaustavljena i prema selu gde je kompletna trska izgorela.

Veselinov ističe da je načinjena neprocenjiva šteta jer je u trsci bio veliki broj divljih svinja sa prasićima, kao i gnezda divljih gusaka koje su još pre par nedelja počele da nose jaja.

– Ne znam šta da kažem. Imali smo možda i najbolje lovište u Vojvodini, a sada je za samo tri sata uništeno. Gasili smo dok nam se čizme nisu upalile. Ovo mora da prestane, jer nečija pojedinačna neodgovornost nanosi štetu svima – rezignirano kaže Veselinov.

Inače, Pečena slatina je jedno od najznačajnijih vlažnih staništa ornitofaune u Srbiji i mesto gde se gnezdi veliki broj strogo zaštićenih vrsta ptica. Vegetacija će vremenom ponovo izrasti, međutim, ovogodišnje gnezdilište je uništeno i biće potrebno vremena da se ponovo stabilizuje.

Poslednji dan lovne sezone baranđanski lovci će dugo pamtiti, a kako smo saznali, u 18:00 časova vatra je buknula i na lokalitetu „Šestica“.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije