Kirbaj u Opovu: KATOLIČKI VERNICI PROSLAVLJAJU BLAGDAN (VIDEO)

19/11/2018

KATOLIČKI VERNICI PROSLAVLJAJU BLAGDAN
Opovo, 19. novembar 2018;

Vernici katoličke veroispovesti u Opovu danas proslavljaju blagdan svoje zaštitnice Sv. Elizabete Ugarske. U katoličkoj crkvi održana je sveta misa na kojoj su pored opovačkih vernika prisustvovali predsednik opštine dr Zoran Tasić, njegov zamenik i pomoćnik Miloš Markov i Goran Fogl, direktorke prosvetno – obrazovnih ustanova Milica Cuca i Jelena Mitić, kao i predsednik Udruženja banatskih Hrvata i član Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije Goran Kaurić.

Sadašnja crkva koja je sagrađena 1776. godine posvećena je svetoj Elizabeti koja bila ugarska princeza, katolilička redovnica i svetica iz dinastije Arpadovića. Za sveticu je proglašena 1235. godine, a smatra se zaštitnicom pekara, prosjaka, siromaha, humanitarnih delatnika, bolnica, udovica, ljudi u progonstvu i mladih supruga. Njeni simboli su ruže, hleb i milosrđe.

Po završetku mise predsednik opštine je istakao značaj multikulturalnosti, verske tolerancije i uvažavanja koje su karakteristične za našu sredinu.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas prisustvovao na obeležavanju blagdana opovačke katoličke verske zajednice. Ponosan sam što sam predsednik u opštini u kojoj se poštuje multikulturalnost i etničke različitosti. Danas je katolički praznik Kirbaj, već prekosutra je pravoslavni praznik sveti Arhangel Mihajlo i to dovoljno govori koliko se u ovoj sredini poštuju različitosti i koliko je to važno za suživot u jednoj ovako maloj sredini. Svim bernicima katoličke veroispovesti čestitam praznik i da ga proslave u zdravlju i veselju i porodičnoj sreći svoga doma“, poručio je dr Zoran Tasić.

Ovogodišnja misa je okupila veliki broj vernika što je posebno obradovalo predsednika crkvenog odbora Jovicu Gasenbergera, koji se zahvalio predstavnicima lokalne samouprave i gostima na prisustvu obeležavanja ovog velikog praznika.

„Sveta Elizabeta je zaštitnica naše crkve i izuzetno sam srećan što je danas crkva bila ispunjena do poslednjeg mesta. Zahvaljujem se predstavnicima lokalne samouprave, škole i predškolske ustanove što su dana s bili prisutni, a lep gest su učinili i naši prijatelji pravoslavne vere koji su danas došli da nas pozdrave i uveličaju blagdan. Takođe, čestitao bih svim sugrađanima Svetu elizabetu, naš kirbaj, i da ga u zdravlju i veselju provedu“, rekao je Jovica Gasenberger.

Nakon mise opovački svečari otišli su svojim kućama gde će danas dočekati goste, svoje rođake i prijatelje iz drugih mesta, kao i komšije i opovačke prijatelje pravoslavne verosipovesti. Predsednik opštine je danas bio gost porodice Gasenberger, gde je još jednom u svoje ime i ime lokalne samouprave čestitao blagdan svim katoličkim vernicima u Opovu.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije