Uspešno završen projekat „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“ NA 20 RADIONICA PREKO 500 UČENIKA (VIDEO)

05/11/2018

NA 20 RADIONICA PREKO 500 UČENIKA
Opovo, 30. oktobar 2018;

Od 15. do 26. oktobra mala sala Kulturnog centra Opovo bila je mesto okupljanja učenika naše opštine ali i škola iz bliže okoline. U pitanju je bila interaktivna izložba i radionice pod nazivom „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“ u sklopu projekta „Dani sećanja“ koju organizuje međunarodna mrežna organizacija Teraforming (saradnja Švedske, Holandije, Srbije), a u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Kućom Ane Frank iz Amsterdama, uz podršku delegacije Republike Srbije u Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust.

U okviru projekta, edukativna izložba i radionica „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“ je prevedena na srpski jezik i adaptirana za upotrebe u školama u Srbiji. Koncept je razvijen u Kući Ane Frank u Amsterdamu 2010. godine i izložba je predstavljena u mnogim zemljama širom sveta, a od pre par godina i kod nas. Izložba je u Opovo stigla iz Odžaka, a nakon Opova preselila se u Kruševac.

Radionice su bile namenjene učenicima trećeg, četvrtog, sedmog i osmog razreda, a pored učenika Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Opova, Barande, Sakula i Sefkerina, na radionicama su učestvovali učenici OŠ „Mihajlo Pupin“ iz Idvora, OŠ „Branko Radičević“ iz Čente, kao i učenici iz dve pančevačke osnovne škole – Isidora Sekulić i Miroslav Antić.

Koordinator izložbe i rukovodilac radionica nastavnik srpskog jezika i književnosti Dragomir Burnać je zadovoljan reakcijom učenika na izložbu i uopšte na koncepciju radionice.

„Poruka ove izložbe je da se učenici prvenstveno podsete na temu Holokausta i onog što se dogodilo za vreme Drugog svetskog rata, ali i da se upoznaju sa Anom Frank iz dva aspekta. Prvenstveno Ane Frank kao pisca jer je malo poznato da je Ana napisala još dve knjige pored Dnevnika i o tome se gotovo ne govori. Kroz vežbanke koje su deca radila na radionicama oni se sa tim detaljnije upoznaju i uopšte saznaju Anin život iz neke druge perspektive“ rekao je rukovodilac radionica Dragomir Burnać istakavši da se učenici na početku radionice kroz film polako uvode i u najkraćim crtama upoznaju sa životom Ane Frank i sudbine Jevreja, kao i svim drugim žrtvama Drugog svetskog rata.

Tokom deset radnih dana održano je 20 dvočasovnih radionica na kojima je prisustvovalo 506 učenika. Inače, nastavnik Dragomir Burnać je i prethodnih godina osmislio i realizovao više edukativnih školskih projekata i manifestacija. Jedan je od omiljenih nastavnika kod učenika, koji očigledno na prlagodljiv, a pre svega originalan način, sa razumevanjem deci približava književnost i kulturu. Činjenica da je ceo projekat radio volonterski samo govori o kakvom se čoveku i pedagogu radi.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije