Studija opravdanosti za gradski prevoz: SASTANAK STRUČNJAKA SAOBRAĆAJNOG FAKULTETA I PREDSTAVNIKA PUTNIKA I LOKALNE SAMOUPRAVE

08/05/2014

SASTANAK STRUČNJAKA SAOBRAĆAJNOG FAKULTETA I PREDSTAVNIKA PUTNIKA I LOKALNE SAMOUPRAVE
29597Opovo, 08. maj 2014;
U maloj sali Skupštine opštine Opovo danas je održan sastanak povodom izrade Studije opravdanosti za gradski prevoz. U radu sastanka su učestvovali predstavnici Odbora putnika opštine Opovo Nenad Josić, Raša Simeunović, Petar Garović i Branislav Milojević, zamenik predsednika opštine Opovo Branko Mihajlović i stručnjaci sa katedre za drumski i gradski transport Saobraćajnog fakulteta u Beogradu dipl ing saobraćaja Predrag živanović (asistent) i dipl ing saobraćaja Slobodan Gavrilović (viši stručni saradnik).
29598Predstavnici putnika i lokalne samouprave su stručnjake sa Saobraćajnog fakulteta upoznali sa istorijatom problema gradskog prevoza, dosadašnjim aktivnostima i planovima. Zamenik predsednika opštine je još jednom ponovio da lokalna samouprava podržava stavove putnika i da će nastaviti sa pružanjem logističke pomoći. Jedan od vidova te pomoći je i finansiranje izrade Studije opravdanosti.
Zajednički zaključak je da Zakona o komunalnim delatnostima daje mogućnost dogovora između lokalnih samouprava i da realizacija celog projekat pre svega zavisi od političkog faktora. Međutim, prvo se moraju ispuniti svi preduslovi od kojih je najbitnija izrada i prezentacija Studije opravdanosti.
Živanović i Gavrilović prisutnima su predočili pojedine stavke Zakona o drumskom transportu i tarifnom sistemu, kao i situaciju u kojoj se nalazi Gradsko saobraćajno preduzeće i Grad Beograd, sistem ITS i načinima subvencija. Što se tiče Studije opravdanosti oni su tražili što više relevantnih podataka i istakli da se studija radi samo ako ima realne šanse za ostvarivanje tj. rešenje mora optimizovati interese svih strana. U ovom slučaju moraju se zadovoljiti tri strane: lokalne samouprave, operateri i korisnici.
29599Za izradu studije moraju se izvršiti sistemske analize u koje ulazi „snimak“ stanja – problema, nakon čega se ide u metodologiju izrade. Činjenica je da stanovnici Opštine Opovo ekonomski i kulturno gravitiraju Beogradu, da su dnevne mogracije velike ali da su trenutne cene prevoza za njih ekonomski neisplative, zbog čega je 1200 građana potpisalo peticiju. Takođe, činjenica je da Grad Beograd sigurno neće opterećivati svoj budžet i subvencionisati prevoz do Opova ali da Opština Opovo subvencioniše deo cene studentskih i đačkih mesečnih karti. Tokom razgovora nametnule su se dve mogućnosti. Produžavanje jedne od postojećih linije GSP Beograd ili ulazak Laste na ovoj relaciji u sistem ITS2.
Do kraja naredne nedelje stručnjaci Saobraćajnog fakulteta će razmotriti sve dobijene podatke i dati konačan odgovor oko izrade Studije opravdanosti za gradski prevoz.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije