Izložba fotografija: TRAGANJE PO AFRICI MARIJA LEONA BRALIĆA

29/09/2018

TRAGANJE PO AFRICI MARIJA LEONA BRALIĆA
Opovo, 29. septembar 2018;
Izložba fotografija iz Legata Muzeja afričke umetnosti, poznatog srpskog fotografa Marija Leona Bralića svakako je jedan od značajnijih kulturnih događaja ove godine u Opovu. Prilikom otvaranja izložbe, direktorka kulturne ustanove Katarina Nikolić Ralić zahvalila se Pokrajisnkom sekretarijatu za kulturu i informisanje, Muzeju afričke umetnosti i lokalnoj samoupravi na podršci i najavila sadržaje koji će se održati u narednih osam dana, dok se autor izložbe ukratko predstavio opovačkoj publici.

Kao deo manifestacije „Dani Afrike u Opovu“, izložba pod nazivom „Traganje po Africi“ uslovno se može podeliti na dve celine: pleme Masai i istočna obala Afrike (Swahili Coast).

Zahvaljujući poznanstvu sa sinom poglavice Masai plemena, s kojim se kasnije i pobratimio, Mario Leone Bralić je dobio dozvolu da prisustvuje obredima i ritualima, prati kretanje plemena i tom prilikom beleži detalje iz njihovog svakodnevnog života: kulturu, običaje, savremeni život i borbu za očuvanje tradicije. S druge strane, fotografije Bralića oslikavaju i priobalje oko manjih gradova, život i rad zanatlija, ribara i stanovnika lokalnih zajednica.

Mario Leone Bralić je rođen 1955. godine u Zemunu. Preko 40 godina se bavi umetničkom fotografijom koju predstavlja kroz samostalne i grupne izložbe, kao i lična izdanja foto knjiga. Profesionalno se bavi još i dizajnom, filmom i marketingom. Godine 1985. dobija zvanje likovnog umetnika fotografije od strane FPS (Famous Photography School) International, Minhen, Nemačka.

U četrdesetim godinama postaje pomorski kapetan i od tada luta svetom u potrazi za avanturama. U etno istraživačkim eksoedicijama upoznaje se sa sebi sličnima. Autor je brojnih putopisa po Africi i Amazoniji. Učestvovao je u naučnim ekspedicijama u Venecueli i Brazilu, kao i projektu „Oasis“ koji se bavi sistemom ekološkog samoodrživog razvoja u Tanzaniji i Zanzibaru.

Svoj životni put definiše kroz tri velike ljubavi: ljubav prema likovnoj fotografiji i filmu, prema prostranstvima koje fotografski beleži putujući i ploveći kao kapetan i nautičar, i ljubav prema ljudima u kojima pronalazi lepotu u različitosti.

Godine 2018. je dobio nagradu ULPUDUS-a za životno delo. Član je USUF, EUROPHOTO, ULPUDUS i Magnet.

U nedelju, 30. septembra Mario Leone Bralić će u Galeriji „Jovan Popović“ održati predavanje na temu Masai plemena. Početak predavanja je u 18:00 časova.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije