Zaštitimo životnu sredinu: IZBACIMO PLASTIČNE KESE IZ UPOTREBE

19/07/2018

IZBACIMO PLASTIČNE KESE IZ UPOTREBE
Opovo, 19. jul 2018;
Akciji Ministarstva zaštite životne sredine koja ima za cilj smanjenje upotrebe plastičnih kesa pridružio se i maloprodajni objekat Maxi u Opovu koji pripada Delez trgovinskom lancu. Od 16. jula i kod nas  plastične kese naplaćuju se dva dinara.
Na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva zaštite životne sredine osvanuo je tvit koji je oduševio sve njihove pratioce. Oni su se dosetili, pa su pomoću šale i scenarija “lažne pljačke” osmislili kampanju za naplatu plastičnih kesa.
Podsećamo, svaka osoba u Srbiji u proseku godišnje potroši 300 plastičnih kesa, dok na primer u Nemačkoj svaki stanovnik godišnje iskoristi svega 60 plastičnih vrećica.
Prvi kod nas se na to odvažio Delez, a nedavno su se i dva trgovinska lanca, Idea i Merkator, pridružila akciji naplate plastičnih kesa.

Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan istakao je da je dosadašnja akcija već dala efekta i da je upotreba kesa prepolovljena. Prema Trivanovim rečima, prvih dana od naplate kesa koje koštaju dva dinara smanjena njihova potrošnja i korišćenje za 50 odsto.
Na kraju godine će se sumurati rezultati i postignuti efekti, a ako ne budu zadovoljavajući, resorno ministarstvo ne iskljucuje mogućnost da trajno zabrani upotrebu plastičnih kesa.
Upotreba plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država, a u zemljama Evropske unije sve se manje koriste.

.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije