Završni ispit male mature od ponedeljka do srede: TERMINI ISPITA, PROCEDURA, BODOVANJE I RANG LISTE

16/06/2018

TERMINI ISPITA, PROCEDURA, BODOVANJE I RANG LISTE
Opovo, 16. jun 2018;
Završni ispit male mature održaće se od 18. do 20. juna. Ispiti se održavaju u fiskulturnoj sali osnovne škole u Opovu u vremenskom intervalu od 9:00 do 11:00 časova, a na jedinstvenoj listi nalazi se 110 učenika iz Opova, Barande, Sakula i Sefkerina.

TERMINI ISPITA

U ponedeljak 18. juna održava se ispit iz srpskog jezika, 19. juna (utorak) iz matematike i 20. juna (sreda) ispit iz kombinovanog testa. Sva tri dana učenici obavezno treba da dođu u školu u 8:15 časova na kratak sastanak sa odeljenskim starešinom pre nego što budu raspoređeni u prostorije gde će polagati završni ispit.

PROCEDURA

Sva tri dana kada učenik polaže završni ispit mora kod sebe imati overenu đačku knjižicu sa zalepljenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem učenika. U prostoriji u kojoj polaže ispit učenik sedi na mestu sa rednim brojem koji odgovara rednom broju na Jedinstvenom spisku učenika (nalazi se na oglasnoj tabli za osmake u holu škole).

Dozvoljen pribor za učenike je grafitna i plava hemijska olovka i gumica ZA SRPSKI JEZIK I KOMBINOVANI TEST, a grafitna olovka, plava hemijska olovka, gumica, trougao, lenjir i šestar ZA MATEMATIKU. Od ličnih stvari na ispit se može uneti samo voda / osvežavajući napitak, a sve ostale stvari se odlažu na posebno mesto tokom trajanja ispita.

BODOVANJE

Sva tri testa nose ukupno 40 bodova. Srpski i matematika po 13 bodova i kombinovani test 14 bodova. Opšti uspeh nosi 60 bodova i boduje se od šestog do osmog razreda, tako što se uspeh iz svakog od ovih razreda zaokruži na dve decimale, sabere i pomnoži sa brojem četiri. Učenici mogu da steknu i dodatne bodove ako su osvojili nagrade na takmičenjima iz predmeta u osmom razredu. Uspesi na republičkom takmičenju nose šest bodova za prvo mesto, četiri boda za drugo mesto i dva boda za treće mesto. Inače, ovakav način bodovanja primenjuje se od ove školske godine.

OBJAVLJIVANJE PRIVREMENIH I KONAČNIH REZULTATA TESTOVA

Osnovne škole objaviće privremene rezultate završnog ispita 22. juna do 8:00 časova. Podnošenje žalbi komisiji osnovne škole na rezultate završnog ispita i izdavanje rešenja po žalbama obaviće se 23. juna od 8:00 do 16:00 časova. Podnošenje žalbi okružnoj upisnoj komisiji na rezultate završnog ispita i izdavanje rešenja po žalbama obaviće se 25. juna od 8:00 do 16:00 časova. Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita obaviće se 28. juna od 8:00 časova.

REDOSLED KANDIDATA I OPREDELJENJE

Posle utvrđivanje jedinstvene rang-liste, kandidat ima pravo da u matičnoj osnovnoj školi pismeno izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje. Opredeljenje kandidata sadrži: šifru učenika, naziv škole, mesto škole, šifru i naziv obrazovnog profila, tipa ili smera gimnazije, u skladu sa podacima objavljenim u Konkursu.

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik kandidata, svojim potpisom na obrascu liste želja potvrđuje da je saglasan sa brojem i rasporedom želja kandidata za upis u srednju školu.

Na osnovu opredeljenja kandidata i broja bodova na jedinstvenoj rang-listi, vrši se raspoređivanje kandidata po tipu, smerovima, odnosno obrazovnim profilima, kao i srednjim školama. Spiskovi raspoređenih kandidata dostavljaju se matičnim osnovnim školama i odgovarajućim srednjim školama.

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u srednju školu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju, do broja predviđenog za upis, ima kandidat koji je: 1) nosilac Diplome „Vuk Karadžić“; 2) osvojio veći broj bodova na takmičenjima; 3) osvojio veći ukupan broj bodova na završnom ispitu.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije