Putopis: AKTIV ŽENA NA IZLETU DO ĐAVOLJE VAROŠI

31/05/2018

AKTIV ŽENA NA IZLETU DO ĐAVOLJE VAROŠI
Opovo, 31. maj 2018;
U nedelju 27. maja Aktiv žena opstine Opovo je organizovao izlet u Đavolju varoš. Krenulo se u ranim jutarnjim časovim pošto je dug put ali vredelo je. Đavolja varoš se nalazi na planini Radan u blizini Kuršumlije i do lokaliteta postoji asfaltiran put. Po dolasku nas je dočekao vodič koji nas je proveo kroz sam lokalitet.

Prvo se nailazi na rudarska okna gde su Sasi (koji su bili vrsni rudari u Srednjem veku) iskopavali rudu gvozđa. Tu smo videli i prvi izvor vode koji je zbog boje nazvam Žuta reka, a žute je boje zbog kiselosti od minerala. Zatim se nailazi na drugi izvor koji nosi naziv Crveno vrelo jer zbog prisustva velike količine rude gvozđa i kiselosti voda poprima crvenu boju. Na samom kraju staze nalazi se Đavolja varoš, koja je nastajala vekovnom erozijom vode i vetra.

 

Po predanju Đavolja varos je nastala tako što je đavo želeo da se rođeni brat i sestra venčaju, a onda se Bog umešao da spreči takvo zlo i svatove okamenio. Đavolju varoš inace čine 202 kamene figure, koje se nalaze u dve jaruge: Đavolja jaruga i Paklena jaruga. Najblize sto se moze prići figurama su dva vidikovca, a zatim se staza spušta i nailazi se na crkvu Svete Petke iz 13 veka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po silasku sa lokaliteta bio je poslužen ručak u etno restoranu, a specijalitet je “Đavolji raznjić”. Na povratku u Opovo svratili smo do Prolom banje gde je napravljena duža pauza koju je svako iskoristio kako je želeo. U samoj banji se moze posetiti crkva brvnara Lazarica, crkva Svetog Preobraženja, a pored rečice se moze lepo odmoriti u hladu etno restorana. (M.Prodanović)

.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije