Inspekcija za zaštitu životne sredine: SVETSKI DAN VODA – ODGOVOR JE U PRIRODI

22/03/2018

SVETSKI DAN VODA – ODGOVOR JE U PRIRODI
Opovo, 22. mart 2018
Na konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju 1992. godine ustanovljen je 22. mart kao međunarodni dan voda. Danas će biti obeležen širom sveta pod sloganom „Odgovor je u prirodi“.
Voda pokriva 71% zemljine površine i čini 70% ljudskog organizma.Svi biološko procesi odvijaju se isljučivo u vodenoj sredini.Voda je vitalna za sve poznate forme života.
Bez vode nema života.
Najživopisniji i najraznovrsniji je vodeni živi svet.
Jedan je od prioriteta u zaštiti životne sredine je sprečavanje zagađenja i očuvanje  hemijskog sastava i prirodnih karakteristika podzemnih voda kako bi se  obezbedila dovoljna količina kvalitetne vode za piće i industrijsku proizvodnju. Veliki problem u zagađenju podzemnih voda je sistem septičkih jama. Zbog toga je veoma važno uspostavljanje kanalizacione mreže na teritoriji naše opštine, a dotle izgradnja propisanih,vodonepropustnih, betonskih septičkih jama.  Podzemne vode zagađujuju se i u procesu spiranja štetnih hemijskih materija u zemljšte. U tom smislu,  za naše područje značajna je konrolisana primena hemijskih sredstava u poljoprivredi i adekvatno odlaganje ambalaže.
Izgradnja  prečistača otpadnih voda nije samo zahtev EU već i jedini način da se otpadne  vode prečišćavanjem sistemom hemijskih i bioloških sredstava oslobode zagađujućih materija i bezbedno  ispuštaju u vodotokove.
Vodeni tokovi u velikoj meri zagađuju se komunalnim otpadom, najčešće plastičnim flašama, dok se na obali našeg Tamiša nalazi otpad koji ostavljaju  mnogih nesavesni pecaroši i „ljubitelji prirode“.
Danas se u u Srbiji održavaju skupovi i sa najviših niva šalje se  poruka o posebnom značaju zaštite vodenih tokova i obalnog područja, vlažnih i zabarenih površina, zaslanjenih terena, prirodnih jezera i bara.
Područje opštine Opovo u sistemu zaštite u okviru srednjeg Potamišja obiluje atraktivnim predelima ekološkog i turističkog značaja. Prirodno bogatstvo koje nam je dato obavezuje nas da brinemo o njemu, očuvamo sklad i biodiverzitet i zaštitimo Tamiš i priobalje.

Inspektorka za zaštitu životne sredine
Marina Mitrović

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije