Iz istorije našeg kraja: „BABA MARTA“ 1933. GODINE (VOZ U SNEGU)

22/03/2018

„BABA MARTA“ 1933. GODINE (VOZ U SNEGU)
Opovo, 22. mart 2018;
Često je početak proleća izgledao kao februarska mećava pa ne čudi zašto je naš narod mesec mart prozvao „Baba Marta“. Poslednji trzaji zime znaju da budu izuzetno neprijatni i kad se namanje nadamo umesto prolećnog sunca nastupi mećava i ledeni vetar.
Tako je 1933. godine beogradski list Vreme, upravo na današnji dan – 22. mart, izveštavao o snažnoj mećavi i olujnom vetru koji je čupao stabla u Banatu. Zbog toga je obustavljen kolski i železnički saobraćaj, pojedini vozovi zajedno sa putnicima su bili zarobljeni u smetovima snega, a telefonske linije prekinute.

Zbog toga je sreski načelnik kovačičkog sreza Miodrag Jeličić naredio opštinama (ili kao bi to rekli danas – savetima mesnih zajednica) Sakule, Čenta, Farkaždin, Idvor, da odmah izađu sa narodom na lice mesta kako bi očistili prugu na relaciji Orlovat – Farkaždin gde stoji zaglavljena kompozicija.

Kako izveštava Vreme 23. marta, nepogode još uvek vladaju i ne zna se da li ima žrtava.

pročitajte još i

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

165 godina od rođenja Uroša Predića Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, čika Uroša Predića. Rođen u Orlovatu, u svešteničkoj porodici, čika Uroš je ceo svoj život posvetio lepoti i umetnosti,...

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Zločin u Opovu 1934 godine OPOVO, 25. septembar 2022 - Svirep zločin koji se dogodio januara 1934. godine u Opovu, a zatim suđenje razbojnicima i dvostrukim ubicama Petru Bogdanovu i Dragutinu Branču, privukao je veliku pažnju tadašnje javnosti i o tome su redovno...

najnovije

najčitanije