Izložba slika Mileta Popova: DŽEZ I BLUZ U OPOVAČKOJ GALERIJI (VIDEO)

17/03/2018

DŽEZ I BLUZ U OPOVAČKOJ GALERIJI
Opovo, 17. mart 2018;
[vsw id=”wNxkVg_of2U” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Uz melodije džeza i trube Majls Dejvisa i tridesetak slika na kojima su predstavljeni džez i bluz muzičari „zeleđeni“ u jednom frejmu sviračke ekstaze i improvizacije, Galerija „Jovan Popović“ u Opovu, sinoć je više podsećala na klub u Nju Orleansu nego na izložbeni prostor. Upravo ta atmosfera dala je neodoljivi „šmek“ izložbi opovačkog slikara Mileta Popova, koji predstavlja osveženje na lokalnoj umetničkoj sceni.

Popov se služi tehnikom suvog pastela, a njegove teme su uglavnom pomenuti džez i bluz muzičari, ali i ples i urbani motivi. Odabir i sam koncept oslanja se na fotorealizam i odstupa od onih prvobitnih stilova pastela, koje su proslavili umetnici impresionizma i postimpresionizma. Akcenat je na tamnijim bojama, dubini i svetlosti, odnosno senkama.

Gitara, kontrabas, truba, piano, flauta, saksofon, kadžun harmonika, u rukama usamljenih majstora, tako da njegove slike odišu atmosferom zadimljenih klubova, gde džez i bluz note izlaze same od sebe.

Na pitanje šta je to uticalo da prekine skoro tridesetogodišnju umetničku hibernaciju i da li je ova aktivnost efemernog karaktera, Mile za Glas Opova kaže:

– Ni ja ne znam tačno šta me je probudilo nakon 30 godina, ali jednostavno probudio sam se i rešio da ponovo krenem sa umetničkim stvaralaštvom. Džez i bluz su mi inspiracija prevashodno zato što slušam tu muziku i trudim se da izrazim atmosferu i njihovu muziku . Naravno, nastaviću da radim jer jednom kad se krene teško se zaustavlja, rekao je Mile Popov.

Sinoćno otvaranje izložbe Mileta Popova ujedno je i otvaranje ovogodišnje izložbene sezone u Galeriji „Jovan Popović“, a o tome šta nas u narednih nekoliko meseci očekuje govorila je direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić.

– Već 26. marta nas očekuje Uskršnja izložba u saradnji sa Osnovnom školom „Dositej Obradović“ i organizaciji naše galerije, tokom aprila priređujemo veliku retrospektivnu izložbu našeg Pavla Dečova, a 22. maja i tradicionalna koletivna izložba umetnika Opštine Opovo, pa koristim priliku da uputim poziv svim umetnicima sa teritorije naše opštine da pripremaju i prijave radove za ovu izložbu, poručila je direktorka opovačke kulturne ustanove.

Izložba Mileta Popova biće otvorena i tokom naredne nedelje, a svi zainteresovani mogu pogledati postavku svakog radnog dana.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

„Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo OPOVO, 8. april 2024 – Na sceni Kulturnog centra Opovo odigrana je pozorišna predstava „Sećaš li se“, a ljubitelji pozorišne umetnosti i ovog puta su ispunili salu, uživali u predstavi, a glumice ispratili gromkim...

najnovije

najčitanije