Iz istorije našeg kraja: EVGENIJE BARONIĆ, VETERAN TURSKOG, BALKANSKOG I VELIKOG RATA

06/03/2018

EVGENIJE BARONIĆ, VETERAN TURSKOG, BALKANSKOG I VELIKOG RATA
Opovo, 6. mart 2018;
Opovčan Evgenije Baronić – Gena imao je pustolovan i uzbudljiv život. Iz rodnog Opova, tadašnje Austro – Ugarske prešao je u Srbiju i 1875. godine upisao se u Vojno – zanatlijsku školu u Kragujevcu. Školovanje prekida zbog izbijanja Prvog srpsko turskog rata (1875 – 1877) u kojem učestvuje, tako da školovanje završava 1878. godine. U kragujevačkom Artiljerijsko – tehničkom zavodu radi do 1894. godine kada je raspoređen za pukovskog puškara. Sa 19. pešadijskim pukom učestvuje u balkanskim ratovima i Velikom ratu (Prvi svetski rat), a imao je šezdeset godina kada je sa svojim pukom prešao Albaniju.

U članku o proslavi u Vojno – zanatlijskoj školi u Kragujevcu, koji je 2. februara 1928. godine objavio beogradski list Pravda autor teksta dobar deo sadržaja posvećuje, upravo, starom majstoru i ratniku iz Opova Evgeniju Baroniću – Geni.

JEDNO SPONTANO VESELJE U VOJNO – ZANATLIJSKOJ ŠKOLI U KRAGUJEVCU

Kragujevac, januara – Proslava Sv. Save u Vojno-Zanatlijskoj Školi izvršena je vrlo svečano. Govor inžinjera g. Karanca napravio je najbolji utisak, jer ne samo što je izneo istorijat osnivanja Artiljeriskog Zavoda i Vojno-Zanatlijke Škole nego je istakao i koliko je ova škola imala uticaja na razvitak naše industrije. Za to najviše ima zasluga predanost, iskrenost, savesnost i patriotizam majstora, koji su kao učenici prošli kroz ovu školu. Rastureni u svim krajevima sveta, oni su ostavljali svoje poslove na prvi glas da je zemlja napadnuta, da je narod u opasnosti, da je rodna gruda pregažena, i dolazili da za narod dadu sve što se može dati. Nekada su, rekao je predavač, slati majstori na stranu da se usavrše. Danas to nije više potrebno. Jer za sve poslove koje imamo u zavodu, ova škola daje sposobne i predane radnike. Uskoro će ova škola moći svojim sposobnim učenicima da zameni sve radnike strance.

Bio je dirljiv trenutak kada je nekadanji komandant 19. pešad. puka, sadanji komandant Šumad. Divizije, đeneral g. Dobrosav Milenković pročitao svoju pohvalnu naredbu iz doba rata, kojom pohvaljuje odanost, požrtvovanost, ispravnost i savesnost nekadanjeg učenika ove škole starca Evgenija Baronića – Gene, koji je za vreme rata bio puškar 19. puka i kao starac od skoro šeset godina prešao kroz Arbaniju.

Baronić je rodom iz Banata (Opovo), pa je 1875 stupio u školu ovog zavoda, prekinuo školu zbog rata i ispit položio 1878. godine. Kao savestan radnik, proveo je u ovom zavodu sve do 1894, kada je raspoređen kao pukovski majstor. Sve vreme rata proveo je kao savestan i ispravan puškar 19. puka. Po svršetku rata ponovo je došao u Artiljerisko Tehnički Zavod i tu ga je zatekla penzija krajem 1924.

Posle ove lepe svečanosti, priređen je zajednički ručak u Internatu Vojno-zanatlijske Škole. Prisustvovali su komandant divizije, đeneral g. Milenković, upravnik zavoda, đeneral g. Živojin Terzibašić, svi oficiri, inžinjeri, nadzornici i nastavnici Vojno zanatlijske Škole.

Na ovom ručku prvi je govorio đeneral Terzibašić. Govorio je o značaju ove škole, izneo njeno novo uređenje, i toplim i biranim rečima nazdravio Nj. V. Kralju, kao zaštitniku koji se brine za razvitak ovog zavoda i ove škole. Zdravica je propraćena klicanjem Nj. V. Kralju i Domu. Potom je đeneral g. Milenković, obraćajući se današnjim učenicima, govorio o svetlim primerima koje im pružaju njihovi stariji drugovi, majstori i nekadanji učenici ove škole. Ponova je istakao svetao primer starca Evgenija Baronića – Gene. Rekao je da je 1907, sticajem prilika, bio šef jedne sekcije za prijem oružja. Tom prilikom bilo je sa njime šest kontrolora i pet majstora ovog zavoda. Neki su pomrli, neki izginuli posle u ratu, neki su živi i danas rade u ovom zavodu. Ali oseća dužnost i zadovoljstvo da danas ovako svečano, istakne njihovu savesnost i sposobnost kao primer budućim generacijama.

Uzbuđen ovim priznanjem, starac Gena Baronić rekao je da duboko oseća ovaj trenutak, ali od uzbuđenja ne može da govori. I stoga moli da se saluša jedan od njegovih poznanika koji će reći njegovo osećanje. Taj poznanik je, u ime Genino, rekao ovo. Najpre je zahvalio g. đeneralu koji mu je za uspomenu poklonio svoju knjigu Kako se Šumadinac bori i izrazio priznanje njegovom skromnom i predanom radu. Zahvalan je još i zbog toga što misli da je priznanje pretpostavljenih najveći podstrek mlađima za rad. Zaslužnim priznanjem najbolje se potčinjeni vezuju za sebe i za posao. I osećajući od kolike je važnosti ovako priznanje, moli za dozvolu da uputi nekoliko reči mlađim majstorima i učenicima ove škole, jer su oni tek počeli da idu putem kojim je on prošao. Zna da je davno i pametno rečeno, da je omladina ogledalo budućnosti jednog naroda. Ako je ogledalo svetlo, i budućnost je lepa. Sigurni smo u narodnu budućnost, ako nam je omladina dobra. Ova škola je dobra, bolja nego i jedna u zemlji, ravna svima sličnim u svetu. Ljudi koji su kroz ovu školu prošli zaslužuju svojim radom svako priznanje i napredovanje. I učenici ove škole, ako budu išli stopama svojih prethodnika, zaslužiće i dočekaće ovako priznanje. Jedan od živih učesnika u komisiji, o kojoj je govorio g. đeneral Milenković, Milan Stojčević, nadzornik, zahvalio se u ime svoje, u ime mrtvih i živih drugova, za lepo priznanje koje im je danas ukazano. Oni su i tada kao i danas činili svoju dužnost. Potom je, u ime kluba svršenih pitomaca nazdravio današnjem upravniku zavoda g. đeneralu Živojinu Terzibašiću. Istakao je koliko je velika njegova zasluga da se zavod razvije i dovede do današnjeg stanja, koliko je bilo potrebno njegovog napora, njegove istrajnosti i njjegovog razumevanja da upravlja ovim mravinjakom od oficira i građana.

Uz izvesne recitacije i pesmu, uz veselje koje spontano i intimno izbilo, učesnici su se razišli oko 16 č. kličući oduševljeno upravniku zavoda, starcu Geni Baroniću, omladini i majstorima ovog zavoda, koji su savesno i predano stvarali ovo što je stvoreno i koji su i ranijim i sadanjim svojim radom zaslužili priznanje i materijalno poboljšanje. M.A.P.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije