Saopštenje Kancelarije južnobanatskog upravnog okruga:

03/12/2013

NACRT ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA
Pančevo, 05. decembar 2013
Dana 01.12.2013. godine Južnobanatski upravni okrug i Opština Vršac bili su domaćini učesnicima Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, na kojoj su učestovali Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, Ambasador, šef Misije OEBSa u Srbiji Peter Burkhard, pomoćnik Ministra pravde i državne uprave Uglješa Mrdić, Državni sekretar Ministrastva pravde i državne uprave Gordana Stamenić, kao i domaćini Načelnik južnobanatskog upravnog okruga mr Zoran Tasić i Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković.

551408_10200937773627667_597255975_nSrbija kao multietnička i multikulturalna zemlja je svesna da je zaštita nacionalnih prava neraskidivo povezana sa očuvanjem mira i stabilnosti zemlje. Takođe je duboko svesna da ona ima pravo i obavezu u odnosu na sopstveno stanovništvo i da kao demokratska država mora da sadrži mehanizme zaštite manjina od zloupotreba većinske vlasti, rekao je danas ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković na otvaranju javne rasprave, koja je organizovana u Vršcu.

Ministar Selaković je izrazio posebno zadovoljstvo što se javna rasprava održava u Vršcu na međunarodni dan svih Rumuna, jer u tom gradu živi veliki broj pripadnika rumunske nacionalne manjine. Tim povodom ministar je svim Rumunima koji žive u Srbiji, čestitao njihov praznik.

Selaković je istakao da raznolikost društva predstavlja veliko kulturno bogatstvo za državu, ali samo ukoliko država ima pravu politiku integracija, odnosno ukliko dobro upravlja integracionim procesom koji će sprečiti konflikt i izgraditi društvo ravnopravnosti.

„Država mora voditi politiku prema manjinskom stanovništvu koja ga neće uvesti u zamku izolacije. Neophodno je, sa jedne strane, napraviti balans između stepena odvojenosti koji je potreban za slobodno izražavanje i razvoj specifičnosti pripadnika nacionalnih manjina i, sa druge strane, uspostavljanja veza između različitih zajednica međusobno, i njihovih veza sa društvom u celini”, istakao je ministar Selaković i dodao da ne smemo dozvoliti da manjinske zajednice među sobom i sa društvom u celini nemaju interakciju, odnosno da se društvo sastoji od mnoštva paralelnih zajednica.

Na kraju svog izlaganja Selaković se zahvalio Kancelariji OEBS-a u Srbiji i Kancelariji Saveta Evrope na konstruktivnoj podršci koju su pružili pri izradi ovog nacrta

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Dobrovoljno davanje krvi: Akcija u ponedeljak 12. juna

Dobrovoljno davanje krvi: Akcija u ponedeljak 12. juna

Akcija u ponedeljak 12. juna Opovo, 8. jun 2023 Akcija dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji naše opštine održaće se u ponedeljak 12. juna i to u Opovu, u OŠ „Dositej Obradović“, u periodu između 11 i 13:30 časova i u Sefkerinu, u ambulanti, u periodu između 14:30 i...

najnovije

najčitanije