Sveti Sava, školska slava: SVETOSAVSKE AKADEMIJE U SVE ČETIRI ŠKOLE (VIDEO)

27/01/2018

SVETOSAVSKE AKADEMIJE U SVE ČETIRI ŠKOLE
Opovo, 27. januar 2018;
[vsw id=”n8zM2pUJS30″ source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Svetosavskim akademijama obeležena je školska slava u sve četiri osnovne škole Opštine Opovo. Centralna manifestacija održana je u opovačkoj školi „Dositej Obradović, gde su pored učenika, roditelja i zaposlenih, među zvanicama bili predsednik opštine dr Zoran Tasić zajedno sa svojim saradnicima iz kabineta, pokrajinski poslanik Predrag Ginculj, predstavnici Opštinske uprave i Opštinskog veća, direktori javnih ustanova i sveštenstvo.

Školska slava se danas obeležava u svim školama u Srbiji. Sveti Sava je prvi srpski prosvetitelj i književnik, prvi srpski arhiepiskop, a nacionalnu istoriju je obeležio i kao hodočasnik i diplomata.

Direktorka Osnovne škole „Dositej Obradović“ Milica Cuca, čestitala je slavu svim učenicima i nastavnicima i posebno istakla sefkerinsko izdvojeno odeljenje gde se danas pored školske slave obeležava i Dan škole.

– Na današnji praznični dan kao i u svim školama u Srbiji obeležava se dan Svetog Save. U našoj opštini to je malo drugačije s obzirom da smo jedna škola, a četiri svetosavske akademije, zato što svako naseljeno mesto obeležava na svoj način. Svuda je svečano, potrudili su se i učenici i nastavnici da ovo bude jedan poseban dan, a u programu, nadam se da će gosti uživati onako kako se uživa u pravim bajkama. Ovo je naša – svetosavska bajka, bajka o istinitom, pravom princu i zato imamo još više razloga da sve to bude izuzetno dobro. Ovom prilikom čestitala bih svim učenicima i svim zaposlenima školsku slavu i da poželim našim učenicima da budu još uspešniji na korist sebi, svojim porodicama i čitavom okruženju, a nastavnici da budu zadovoljniji svojim poslom i svojim rezultatima, poručila je direktorka škole Milica Cuca.

Nakon izvođenja Svetosavske himne i rezanja slavskog kolača, pročitana je čestitka pokrajinskog sekretara za obrazovanje, a zatim je usledio program akademije koji su uz podršku svojih nastavnika pripremili i izveli učenici. U sklopu sadržaja programa izvedene su recitacije, pesme i dramatizacije o životu i delu Rastka Nemanjića, potonjeg Svetog Save.

Školstvo i prosveta u Opštini Opovo imaju dugu tradiciju. Škola u Opovu je kraljevskim erarom zvanično osnovana 1777. godine ali je postojala i pre toga. U početku to je bio objekat od dasaka preko puta crkve gde se danas nalaze stambene zgrade, 1801. godine je izgrađena od čvrstog materijala, da bi 1901. godine bila proširena, a 1932. preuređena. Ubrzo nakon Drugog svetskog rata, 1957. godine škola se preselila u zgradu Vile Mihajlene, a konačno 1982. godine izgrađena je današnja škola.

.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije