Toska na sceni Narodnog pozorišta: JOŠ JEDNA VELIKA ULOGA DUŠANA PLAZINIĆA

03/04/2014

JOŠ JEDNA VELIKA ULOGA DUŠANA PLAZINIĆA
04Beograd 02. april / Opovo, 03. april 2014
Ovacijama beogradske publike juče je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu ispraćena izvedba jedne od najpopularnijih opera ikada stvorenih, Pučinijevo remek delo „Toska“. U glavnim ulogama našli su se sopran Marija Trumbetaš Petrović kao Florija Toska i tenor Dušan Plazinić u ulozi slikara Maria Kavaradosia.

Operu „Toska“ komponovao je Đakomo Pučini po libretu Luiđija Ilike i Đakoma Đakoze. Premijera je održana u Rimu 1900. godine, dok je u Srbiji prvi put izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1914. godine. Toska je do sada na sceni Narodnog pozorišta odigrana više od 500 puta uz brojna gostovanja poznatih svetskih umetnika, među kojima su bili Plasido Domingo i Klaudio del Monako.

01Ono što je pre svega za nas u vezi najnovije postavke Toske značajno, jeste činjenica da jednu od glavnih rola nosi naš sugrađanin prvak opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dušan Plazinić. Za one, koji se nešto manje „doznaju“ u muzičku umetnost, Dušan Plazinić je ovdašnjoj sportskoj javnosti poznat i kao uspešan sportista (nekadašnji golman Fudbalskog kluba „Omladinac“). Međutim, Plazinić iza sebe ima uspešnu višedecenijsku muzičku karijeru. Nastupao je na velikim scenama u zemlji i inostranstvu igrajući zapažene role u Pučinijevim, Verdijevim, Donicetijevim i drugim operama. Pomenimo neke od njih: Rigoleto (Duca di Mantova), Aida (Radames), Don Karlo (Don Karlo), Boemi (Rodolfo), Jevgenije Onjegin (Lenski), Samson i Dalila (Samson), Kavaleria Rustikana (Turiddu), itd.

Inače, Dušan Plazinić je oženjen svojom koleginicom pravikinjom opere Narodnog pozorišta i solistkinjom Madlenianuma Sofijom Pižuricom, takođe poznatom operskom umetnicom i ovaj bračni par živi u Opovu. U jednom od narednih priloga, planiramo širu reportažu o ovom muzičko – umetničkom bračnom paru.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

najnovije

najčitanije