Galerija „Jovan Popović“ Opovo: KERAMIKA I CRTEŽI JOVANE UGRINOV

21/03/2014

KERAMIKA I CRTEŽI JOVANE UGRINOV
Jovana UgrinovOpovo, 21. mart 2014
Zaista je divan osećaj za sve ljubitelje umetnosti kada je naša galerija puna kao što je to bilo večeras prilikom otvaranja nove izložbe. Zadovoljstvo je još veće kada je u pitanju mlada umetnica i pored toga još iz Opova.
Dvadesetpetogodišnja Jovana Ugrinov je završila srednju školu za dizajn u Beogradu i Fakultet primenjenih umetnosti, odsek keramike, takođe u Beogradu (osnovne i master studije). Kada govori o inspiraciji i povodu za izbor tema koje je predstavila opovačkoj publici, Jovana kaže da je inspirisana zadatkom sa treće godine studija bimorne forme, započela razradu te teme. Krenuvši od početka, od samih skica, želela je da kroz ceo rad provuče priču bimorfnosti i prikaz apstraktnih biljaka. Međutim, razradom teme promenila je tehniku dolaženja do forme i otišla u drugom zahtevnijem smeru. Potpunom geometrizacijom, došla je do ispitivanja mogućnosti stabilnosti samih radova. Bilo je potrebno uskladiti njihovu formu, pokret i boju. Pokušaj da određen broj radova, zapravo predstavlja kompoziciju, tj. grupu radova koji su varirali na temu, a opet zadržali suštinu – dinamiku pokreta i likovnost forme.

Veliki odziv publikePored kolektivnih studentskih izložbi, Jovani je ovo prva samostalna izložba.

– Samostalna izložba je jedno novo iskustvo za mene i veoma mi je drago što sam u mogućnosti da predstavim svoj rad sugrađanima. U početku je bilo malo treme, ali sada kada se galerija napunila opustila sam se i uživam u društvu svojih prijatelja i svih ljubitelja umetnosti koji su večeras došli, rekla je povodom izložbe Jovana Ugrinov. Želela sam da ljudima prikažem nešto novo i drugačije jer mnogima je keramika potpuna nepoznanica.

Keramika i crteziKada je reč o budućnosti Jovana kaže da je keramika divna stvar ali kao i svaka umetnost u Srbiji nalazi se u drugom planu. Želi da nastavi rad u istom pravcu ali sebe istovremeno vidi i u radu sa mlađima, kako bi prenela stečeno znanje i naučila ih nečem novom, a tu je i rad u školi.

Izložba će biti otvorena tokom marta i ne budite lenji, posetite Galeriju i uživajte u keramici i crtežima naše sugrađanke Jovane Ugrinov.

Keramika

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

„Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo OPOVO, 8. april 2024 – Na sceni Kulturnog centra Opovo odigrana je pozorišna predstava „Sećaš li se“, a ljubitelji pozorišne umetnosti i ovog puta su ispunili salu, uživali u predstavi, a glumice ispratili gromkim...

najnovije

najčitanije