Društvo i kultura: BIBLIOTEKA ILI NEŠTO DRUGO… ISPLATIVIJE

20/03/2014

BIBLIOTEKA ILI NEŠTO DRUGO… ISPLATIVIJE
01371Opovo, 20. mart 2014
U senci predizborne kampanje i parlamentarnih izbora, gotovo neprimetno je prošao jedan, nazovimo ga „interesni sukob“ između Opštinske narodne biblioteke i Mesne zajednice Baranda. O čemu se zapravo radi? Izmeštanjem baranđanske apoteke iz zgrade nekadašnjeg Doma kulture, sada Mesne zajednice Baranda, u prizemlju objekta stvorio se prazan prostor ili kako bi to mnogi nazvali „lokal“. Opštinska narodna biblioteka je tim povodom uputila zahtev Savetu mesne zajednice Baranda kako bi svoju biblioteku koja se nalazi u neadekvatnoj prostoriji na spratu zgrade mesne zajednice, premestila u zaseban prostor u prizemlju. Međutim, Savet ovaj zahtev nije prihvatio uz obrazloženje da je zbog finansijske situacije namena ovog lokala primarno komercijalna.
Tim povodom za Glas Opova predsednik Saveta mesne zajednice Baranda Momčilo Vujčin je izjavio:
– Svesni smo da je biblioteka smeštena u neadekvatnom prostoru ali ono što u ovom trenutku možemo da ponudimo to je proširinje na još jednu susednu prostoriju čime bi biblioteka imala znatno veću površinu. Lokal u prizemlju nam u ovom trenutku izuzetno znači u egzistencijalnom smislu i ima komercijalnu namenu. Znamo da je problem što se biblioteka nalazi na spratu i zbog toga ćemo u budućnosti tražiti neko drugo rešenje kako bi smo je premestili u neki objekat u prizemlju, kaže Momčilo Vujčin.
S druge strane direktor Opštinske narodne biblioteke Pal Dečov zastupa stav svoje ustanove i propisanih standarda:
24614– Opštinska narodna biblioteka ima obavezu da ispoštuje određene standarde koje važe za sve javne ustanove, odnosno da budu dostupna za sva lica, a posebno za osobe sa invaliditetom. Mi smo zbog toga aplicirali za prostorije bivše apoteke u Barandi, koje odgovaraju već pomenutoj nameni. Lokalna samouprava se sa ovom idejom složila i odbrila nam sredstva za adaptaciju i renoviranje prostora. Međutim, očigledno nismo naišli na razumevanje od strane Saveta mesne zajednice Baranda.
Pored svega Dečov navodi i jednu zanimljivu činjenicu u vezi vlasništva imovine kulturnih ustanova i mesnih zajednica. Naime, u jednom trenutku su se mesne zajednice pojavile kao vlasnici objekata koji su decenijam bili namenjeni kulturi. U prošlosti kancelarije mesnih zajednica su se po pravilu nalazile u domovima kulture jer u vreme udruženog rada i samoupravaljanja sve je bilo društvena svojina. Na teritoriji grada Pančeva svi domovi kultura su postali vlasnici svojih objekata dok se u našoj opštini dogodilo suprotno jer su mesne zajednice uknjižile objekte domove kulture kao svoje vlasništvo. Deo krivice snosi i sama kulturna ustanova ali Dečov opravdanje vidi u turbulentnom vremenu devedesetih godina prošlog veka gde se nije uvek znalo šta, ko i kako radi, a politika određivala pravila.
U svakom slučaju Opštinska narodna biblioteka ima podršku lokalne samouprave i kako će se događaji dalje razvijati zavisiće od obostranog stava i pronalaženja optimalnog rešenja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije