Dobro jutro: CRVENI METEOALARM NA SNAZI!

03/08/2017

CRVENI METEOALARM NA SNAZI!
Opovo, 03. avgust 2017;
Dobro jutro! Republički hidrometeorološki zavod je juče u popodnevnim časovima proglasio crveni meteoalarm za okolinu Beograda i zapadnu Srbiju, što će se danas proširiti i za celu Srbiju. Crveni meteoalarm znači da se očekuje vrlo opasno vreme. Kako se navodi na sajtu RHMZ, očekuju se opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Ministarstvo za rad apelovalo je na poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura, kako bi se smanjio rizik po zdravlje radnika.

U Opovu danas uglavnom vedro i sunčano, maksimalna dnevna temperatura do 40°C. I noć će sa 25°C biti izuzetno topla. Brzina vetra 2m/s JJZ, verovatnoća padavina 2%. Sunce je izašlo u 5:26h, a zaći će u 20:02h.

Na današnji dan u Opovu je najviša temperatura izmerena 1988. godine (39°C), najniža temperatura 1989. godine (9°C), dok je na današnji dan maksimalna količina padavina u Opovu zabeležena 1992. godine (11,9mm).

Do kraja godine ostalo je još 150 dana.

Na današnji dan dogodile su se dve velike istorijske bitke. Makedonski kralj Filip II 338. godine p.n.e. porazio je združenu atinsko – tebansku vojsku u bici kod Heroneje i tako osigurao makedonsku prevlast u Grčkoj. Filip je vojno ujednio helenski svet i omogućio svom nasledniku Aleksandru velikom da stvori najveće carstvo u doradašnjoj istoriji.

U bici kod Kane, kartaginski vojskovođa Hanibal je 216. godine p.n.e. Rimljanima naneo najveći poraz u istoriji. Tada je nastala izreka „Hanibal ante portas (Hanibal je pred vratima)“, kojom su kasnije Rimljanke plašile svoju decu kada nisu dobra.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije