Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Opovo: NOVE PROSTORIJE I ZVANIČNO OTVORENE

12/03/2014

NOVE PROSTORIJE I ZVANIČNO OTVORENE
Sava Lazin i Suzana PaunovicBaranda, 12. mart 2014
U prisustvu predsednika opštine Milorada Soldatovića,  direktorke državne Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović  i članova Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Opovo, danas su u Barandi zvanično otvorene prostorije namenjena osobama sa invaliditetom. Zajedno sa domaćinima, Suzana Paunović je obišla renoviranu zgradu stare škole i izrazlila veliko zadovoljstvo rezultatima projekta čiji je finansijer bilo Ministarstvo za rad i socijalnu Zajednicka fotografijapolitiku. Inače, pored Ministarstva, značajna sredstva u ovaj projekat uložila je i lokalna samouprava.
Realizacija projekta u slici– Radovi su trajali nešto duže od predviđenog zbog procedure javnih nabavki i izbora izvođača radova, kao i vremenskih uslova, rekao je predsednik Udruženja Sava Lazin. Pre dve godine Mesna zajednica Baranda nam je izašla u susret i ustupila na 30 godina oronuli objekat stare škole, koji smo mi nakon ovog projekta doveli u sadašnje stanje. Sredstva smo dobili od Ministarstva rada i socijalne politike i Opštine Opovo, tako da danas imamo objekat u kojem se nalaze kancelarija, mala kuhinja, društvene prostorije, sala za radionice, druženje i edukacije. Prostorije su Posluzenje za clanove Udruzenjapredviđene i za rad Udruženja za MNRO Pčelica, odnosno za rad sa decom ometenom u razvoju, kada budu realizovali svoje projektne aktivnosti, izjavio je danas Sava Lazin prisutnim medijima.
S druge strane direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je rekla da u Srbiji zvanično ima preko 570.000 osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Najveći problemi sa kojima se sreću ove osobe su zapošljavanje jer preko 85% osoba sa invaliditetom nisu radno angažovane. Zatim je tu pitanje siromaštva jer invalidnost po pravilu ljude dovodi u tu kategoriju. Planovi za novi projekatPitanje obrazovanja je takođe veliki problem jer su često u nemogućnosti da pohađaju osnovnu i srednju školu. Naravno tu je i pitanje diskriminacije, kao što su odnos društva prema osobama sa invaliditetom i arhitektonske barijere.
– Država mora uložiti napor kako bi se postojeći zakoni efikasnije sprovodili i tu prvenstveno mislim  na Zakon o profesionalnom zapošljavanju rehabilitacije osoba sa invaliditetom, jer svrha Zakona nije bila da poslodavci plaćaju penale zbog nezapošljavanja osoba sa invaliditetom. Takođe i država mora davati veće podsticaje malim i Obilazak prostorijasrednjim preduzećima kako bi zapošljavali osobe sa invaliditetom, smatra Suzana Paunović. Jedan ovakav dnevni boravak kao što je ovaj u Barandi i maloj lokalnoj samoupravi gde ima 90 osoba sa invaliditeom, govori koliko je značajno da ljudi mogu da se okupe, razmene mišljenja, razgovaraju o svojim problemima i sastanu sa predstavnicima lokalne samouprave. Ovo je pravi put u njihovom uključivanju u društvenu zajednicu, zaključila je direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Docek ispred novog objekta

Kancelarija Udruzenja

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije