Popis nelegalnih objekata: POVOLJNI USLOVI ZA OZAKONJENJE NELEGALNIH OBJEKATA

08/03/2017

POVOLJNI USLOVI ZA OZAKONJENJE NELEGALNIH OBJEKATA
Opovo, 07. mart 2017;
U skladu sa uputstvom resornog Ministarstva kojim je produžen rok za popis nelegalnih objekata, Opštinska komisija za popis nelegalnih objekata je u saradnji sa građevinskom inspekcijom i nadležnim Odeljenjem za imovinsko pravne, stambeno – komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo završila popis 28. februara. Na teritoriji opštine Opovo  popisano je ukupno 5.565 nelegalnih objekata , od toga u Opovu 2.880, Barandi 1852, Sakulama 280 i Sefkerinu 553.

Pod nelegalnim objektima podrazumevaju se stambeni, stambeno – poslovni, poslovni , proizvodni pomoćni i ekonomski objekti.  Zvaničan rok za popis nelegalnih objekata je bio 27. novembar 2016, međutim zbog velikog broja  nelegalnih objekata  taj rok je produžen od strane Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture do 28. februara, a zatim i do 15. marta. 2017. godine.

Nakon završetka  popisa predstoji dodatna kontrola  popisnih listi, , donošenje rešenja o rušenju koja se neće sprovoditi do okončanja postupka ozakonjenja već su ista samo inicijalni akt kojim se pokreće  postupak ozakonjenja  i u zavisnosti od vrste objekta  zahteva zakonom  propisana dokumentacija potrebna za donošenje rešenja o ozakonjenju kao finalnog akta nadleznog organa.

Svi ranije podneti  a nerešeni zahtevi za legalizaciju smatraju se kao podneti zahtevi za ozakonjenje i rešavace se u skladu sa Zakonom o ozakonjenju.

Rukovodilac Odeljenja za imovinsko pravne, stambeno – komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine Rade Cvetanović  ističe da je ovo najpovoljniji i najeftiniji postupak  u odnosu na sve prethodne zakone kako u pogledu administrativnih taksi tako i  u smislu  nivoa i sadržaja tehničke dokumentacije.

Tako  taksa za ozakonjenje svih pomoćnih objekata na jednoj parceli ili više parcela istog vlasnika iznosi 5.000 dinara bez obzira na veličinu i broj pomoćnih i ekonomskih objekata i nije potrebna izrada nikakve tehničke dokumentacije za objekte koji su snimljeni, a to je slučaj u Opovu, Sakulama i Sefkerinu.

Za stambene objekte:  do 100 m2 korisne površine iznosi 5.000 dinara; od 100 do 200 m2  korisne površine iznosi 15.000 dinara; od 200 do 300 m2  korisne površine iznosi 20.000 dinara; više od 300 m2      korisne površine iznosi 50.000 dinara.

Za razliku od prethodnih zakona, nivo tehničke dokumentacije  koji je potreban sveden je na minimum i svodi se na izveštaj o zatečenom stanju, pri tom kod onih objekata koji su upisani kod nadležnog RGZ-a što je slučaj sa vecinom objekata u  Opovu, Sefkerinu i Sakulama, nije potreban   elaborat geodetskih radova već   samo kopija plana parcele sa upisanom  visinom slemena od strane ovlašćene geodetske organizacije.

Nakon donošenja i pravosnažnosti  rešenja o ozakonjenju nadležno odeljenje po službenoj dužnosti podnosi zahtev  za  upis prava svojine na objektu RGZ-u , Službi za katastar nepokretnosti Opovo  koje sprovodi promenu donošenjem rešenja koje se dostavlja na adresu  vlasnika objekta bez ikakvih dodatnih troškova i taksi.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije