Zabrinjavajući demografski podaci: NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ I VISOKA STOPA MORTALITETA U 2016. GODINI

06/02/2017

NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ I VISOKA STOPA MORTALITETA U 2016. GODINI
Opovo, 06. februar 2017;
Izuzetno visoka stopa smrtnosti i negativan prirodni priraštaj obeležili su prošlu godinu u Opštini Opovo. U pitanju je problem na nacionalnom nivou, koji je posebno uočljiv u malim sredinama kao što je naša.
Na Internet portalu Glas Opova mogli ste da pratite tokom cele prošle godine mesečne podatke o broju rođenih i broju umrlih na teritoriji Opštine Opovo. Mesečne podatke o broju umrlih preuzimali smo od Matične službe Opštine Opovo, koja beleži samo osobe koje su umrle na teritoriji naše opštine (ne i one koji su umrli npr u bolnicama u Pančevu ili Beogradu) i pogrebne službe opštinskog komunalnog preduzeća, koje beleži podatke o osobama koje su sahranjene na grobljima naselja naše opštine, tako da smo uporednom analizom pravili spiskove i objavljivali.
Što se tiče broja rođenih, postoji problem jer se novorođene bebe prijavljuju u mestima rođenja (zbog porodilišta uglavnom u Pančevu), tako da smo spiskove pravili na osnovu raspodela paketa za novorođene bebe koje sprovodi Opštinska uprava Opovo. Naravno, tu postoji hipotetička mogućnost da se neka porodica nije prijavila za paket, tako da dopuštamo malu statističku grešku u celoj analizi.

Tokom 2016. godine u našoj opštini preminulo je 216 osoba, što je u proseku 18 mesečno. Najveća smrtnost je zabeležena u oktobru (30), a 20 i više umrlih bilo je u januaru, februaru, maju, septembru i decembru. Jedini mesec sa jednocifrenim brojem umrlih bio je april (6).

Što se tiče rođenih, ostali smo na dvocifrenom broju 91. U proseku to je 7,58 mesečno, što je 2,5 puta manje od broja umrlih, tako da godišnji prirodni priraštaj iznosi -124. Deset i više beba rođeno je samo u januaru (10), februar (14) i novembru (12).

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije