U Opovu proslavljen Kirvaj: OPOVAČKA KATOLIČKA CRKVA OBELEŽILA JUBILEJ 250 GODINA OD IZGRADNJE

19/11/2016

OPOVAČKA KATOLIČKA CRKVA OBELEŽILA JUBILEJ 250 GODINA OD IZGRADNJE
Opovo, 19. novembar 2016;
Uz prisustvo zrenjaninskog biskupa, župnika iz šire okoline, brojnih vernika i predstavnika lokalne samouprave, danas je svečano proslavljen opovački Kirvaj (Kirbaj). Misu povodom praznika zaštitnice opovačke župe Sv. Elizabete Ugarske predvodio je zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, koji je ujedno i predsednik biskupske konferencije Ćirila i Metodija.
dsc_5588

Za katoličke vernike u Opovu ovogodišnji Kirvaj ima posebno značenje jer se ove godine obeležava jubilej 250 godina od izgradnje sadašnje crkve. Prema poznatim istorijskim podacima katolički živalj u Opovu obitava već od 14. veka kada su administratori ugarskog kralja u ovim krajevima prikupljali porez za dvor i Vatikan. Pre današnje crkve u Opovu nalazila se crkva od drveta posvećena Blaženoj Djevici Mariji, nakon koje je 1776. godine izgrađena nova crkva posvećena Sv. Elizabeti Ugarskoj.
dsc_5560

Sveta Elizabeta Ugarska rođena je 1207. godine u Bratislavi, a umrla je 1231 u Marburgu. Bila je ugarska princeza, katolilička redovnica i svetica iz dinastije Arpadovića. Za sveticu je proglašena 1235. godine, a smatra se zaštitnicom pekara, prosjaka, siromaha, humanitarnih delatnika, bolnica, udovica, ljudi u progonstvu i mladih supruga. Njeni simboli su ruže, hleb i milosrđe.
dsc_5576

Opovački župnik Robert Paščik, čestitao je prisutnim vernicima praznik, zahvalio se biskupu i svojim kolegama sveštenicima na prisustvu, a posebno je pozdravio predstavnike lokalne samouprave i predsednika opštine dr Zorana Tasića i zahvhvalio se na razumevanju i podršci lokalne samouprave prema katoličkoj zajednici u opštini Opovo.
dsc_5594

U izjavi za Glas Opova predsednik opštine je čestitao katoličkim vernicima praznik i istakao da mu je izuzetna čast što je pozvan na obeležavanje jednog tako značajnog jubileja kao što je 250 godina od izgradnje ove crkve.

– Opovo je multikulturalna sredina u kojoj se vodi harmoničan suživot različitih etničkih i verskih zajednica. I današnje prisustvo pravoslavnog sveštenika na misi povodom katoličkog praznika govori u prilog tome. Drago mi je što Opovo može da bude primer kako različitosti obogaćuju i unapređuju jednu zajednicu, rekao je dr Zoran Tasić.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije