Izbori 2014: JOŠ UVEK UMERENA TEMPERATURA U PREDIZBORNOJ GROZNICI

12/02/2014

JOŠ UVEK UMERENA TEMPERATURA PRED IZBORNU GROZNICU
Opovo, 12. februar 2014
Izborne aktivnosti  još uvek su u fazi priprema kampanja tako da je i tenzija izborne „groznice“ još uvek u okvirima „umerene temperature“. Naravno, kako vreme bude prolazilo, tako će, pretpostavljamo tenzije i rasti. Međutim , pošto ovi izbori nemaju lokalnog značaja, teško je verovati da će se atmosfera usijati kao 2012. godine. Poznato je koje stranke i politički pokreti učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima, ali ono što nas u ovom trenutku zanima jeste učešće lokalnih izbornih štabova. Preciznije, ko, kako i sa kakvim resursima može organizovati kampanju.
Od 2012. godine i poslednjih izbora mnogo toga se promenilo na srpskoj političkoj sceni. Došlo je do promene u vlasti, što je uslovilo novu konstelaciju snaga, ali i nekoliko ozbiljnih političkih „lomova“, posebno u opoziciji (bivšoj poziciji). Stvorene su nove stranke i pokreti, nove koalicije i politički savezi, a sve se to reflektuje i na lokalnu političku scenu.

Lokalni izborni štabovi
Prema očekivanju prvi su u kampanju ušli naprednjaci, koji su formirali izborni štab i ovih dana započeli predizborne aktivnosti. Kako saznajemo u lokalnu kampanju ićiće samostalno osim u Sefkerinu gde je najavljena saradnja sa Novom Srbijom, sa kojom su inače koalicioni partneri na republičkom nivou.
Stranačkim skupovima, odnosno okupljanjem članstva na izbornim konvencijama kampanje su „otvorili“ socijalisti i penzioneri. Mada na izbore izlaze kao jedinstvena koalicija SPS – PUPS – JS još uvek se ne zna da li će lokalnu kampanju voditi zajednički ili svako za sebe. Predsednik Opštinskog odbora PUPS-a Milivoje Stegić je kandidat za narodnog poslanika i nalazi se na izbornoj listi ove koalicije.
Demokratska stranka je u ovom trenutku velika nepoznanica. Opštinski odbor Demokratske stranke je još uvek pod povereništvom i za sada nemamo konkretnih informacija o njihovim aktivnostima u vezi izbora. Nepoznanica je i Nova demokratska stranka – Boris Tadić. Nezvanično se čuju najave o njenom formiranju na lokalu i učestvovanju u kampanji ali do sada konkretnih informacija nema. S druge strane članice koalicije okupljene oko Borisa Tadića, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Zajedno sa Srbiju su aktivne i njihove izborne aktivnosti se tek očekuju. Ono što u ovom trenutku znamo jeste da je predsednik Opštinskog odbora LSV Opovo Petar Horvat i zvanično kandidat ove liste za narodnog poslanika.
U igru su i Ujedinjeni regioni Srbije, kako saznajemo sa novim timom, ali još uvek bez zvaničnih saopštenja i nastupa. Što se tiče ostalih političkih stranaka teško je bilo šta preciznije reći. Očekuju se konkretni koraci i potezi, pre svega Srpske radikalne stranke, Pokreta Dveri, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, kao i manjinskih stranki.

Značaj izbora za lokal
Kako nema opštinskih izbora, u ovoj kampanji lokalni izborni štabovi „takmičiće“ se za svoje republičke liste. Najčešće to podrazumeva prikupljanje određenog broja potpisa za kandidaturu, lepljenje plakata, deljenje izbornog reklamnog materijala, postavljanje štandova, organizovanje tribina i skupova, i naravno učestvovanje u izbornim komisijama, odborima i postavljanje predstavnika i kontrolora na glasačkim kutijama. Ovo poslednje je inače veoma zanimljivo i lepo prihvaćeno od strane građana jer je dobra prilika za solidnu dnevnicu.
Opština Opovo predstavlja malo biračko telo čiji rezultat gotovo da nema uticaja na konačan rezultat republičkih izbora. Međutim, opštinskim odborima lokalnih političkih stranaka ovi rezultati na neki način predstavlju ocenu njihovog rada kod glavnih odbora, tako da im nije sve jedno kakav će rezultat napraviti. Mada na ovim izborima ne učestvuju grupe građana, na određeni način i u određenoj meri oni mogu biti reper za naredne lokalne izbore. U svakom slučaju, očekuje nas politički zanimljiv period, kao i uvek kada su izbori u pitanju.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije