GAVRA PO DRUGI PUT ŠAMPION SEFKERINSKE PASULJIJADE
Sefkerin, 27. avgust 2016;
Počeli su kao ekipa dobrih drugara koja učestvuje na kulinarskim takmičenjima. Onda su i sami organizovali takmičenje da bi sve to preraslo u registrovano Udruženje „Tata i sinovi“ i manifestaciju koja traje evo već osmu godinu.
Na ovogodišnjoj sefkerinskoj pasuljijadi okupilo se 30 ekipa iz Pančeva, Banatskog Novog Sela, Starčeva, Preliva, Borče, Zemuna, Opova, Barande i naravno Sefkerina. Rekord od 36 ekipa iz 2013. godine nije oboren, ali je masovnost i ovog puta bila na zavidnom nivou.
Takmičari su bili raspoređeni u parku između crkvene porte i škole, zbog čega je centar Sefkerina zamirisao na hranu. Svi takmičari veoma iskusni jer dok se krčka pasulj u kotliću na improvizovanim stolovima mezeti se slanina, kobasice, salate i već ko šta ima. Naravno, uz sve to povremeno se nazdravlja.
Zbog aktuelnog posta mnogi takmičari su kuvali upravo posni pasulj, a žiri u sastavu Stojče Bojković – Koke (Glogonj), Vera Cvetković (Sefkerin) i Laza Janošev (Beograd) imali su težak zadatak da odluče čiji pasulj je najukusniji. Pored ukusa komisija je ocenjivala boju i gustinu, a nakon probanja uzoraka i bodovanja pobednički pehar podigla je ekipa Gavra iz Pančeva, koja je već osvajala sefkerinsku pasuljijadu. Drugo mesto pripalo je domaćoj ekipi „Slatke žene“, dok su treći bili Žabari iz Starčeva.
– Manifestacija je finansirana iz projektnih sredstava koje smo dobili preko konkursa Opštine Opovo, kao i kotizacijama samih takmičara, koja je ove godine bila 1.500 dinara, rekao nam je ispred Udruženja „Tata i sinovi“ Zoran Getejanac.
Inače, zanimljivo je napomenuti da ekipa organizatora tradicionalno ne učestvuje u takmičenju ali kuva van konkurencije i porcije deli gostima. Za razliku od situacije kada su domaćini, ekipa „Tata i sinovi“ uspešno učestvuje na svim gastronomskim takmičenjima u okolini i regionu. Ove godine osvojili su tri pobednička pehara i to u Banatskom Novom Selu (goveđi gulaš), Kačarevu (svinjski gulaš) i Pančevu (svinjski gulaš), dok su vicešapioni bili u Starčevu (riblja čorba) i Specijalnom rezervatu Zasavica (magareći paprikaš). Kako ističu najmanje uspeha imaju u komšijskim mestima, a zbog čega je to tako, možda treba pitati organizatore tih takmičenja, smatraju Tata i sinovi.
Na pitanje u čemu je tajna njihovog uspeha nismo dobili recept ali zato smo saznali zašto se takmiče.
– Jednostavno dobri smo drugari, dobro kuvamo i volimo da se družimo. Učestvujemo na svim takmičenjima gde možemo da stignemo i to jedan od načina da upoznamo i nova mesta i nove ljude, objašnjava njihovu strast za kuvanjem i takmičenjem predsednik udruženja Ljubinko Kravar.
Mnogi zastupaju mišljenje da muškarci bolje kuvaju, a da li je to samo urbani mit ili je činjenica da kutlaču ređe uzimaju u ruke pa imaju više žara i volje, ne znamo. Supruge organizatora nismo pitali kakva iskustva imaju sa muževima ali da kuvaju dobar pasulj – zaista kuvaju.