Sefkerinska Mandalina: DAN KADA SU U SEFKERINU OTVORENE SVE KAPIJE (VIDEO)

05/08/2016

DAN KADA SU U SEFKERINU OTVORENE SVE KAPIJE
Opovo, 04. avgust 2016;
[vsw id=”mintQkoKQJc” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Jedna od stvari po kojoj je Sefkerin poznat u našem regionu svakako je i Mandalina, jedna od najvećih seoskih zavetina u Srbiji, a zanimljivo je da i danas mnogi smatraju da je Sveta Marija Magdalina ili Blaga Marija u narodu popularno nazvana Mandalina, seoska sefkerinska slava.
DSC_0321

Sefkerinska zavetina postala je poznata i na širem planu kada je devedesetih godina o njoj snimljen vrlo uspešan dokumentarni film koji je kasnije dobio niz značajnih priznanja na domaćim i međunardonim dokumentarnim i etnografskim filmskim festivalima.
DSC_0326

Obeležavanje Mandaline traje gotovo dva veka i vezuje se za pomor stoke koji je pogodio Sefkerin. Vremenom zavetina je prerasla u veliku proslavu, a o versko – crkvenom aspektu za Glas Opova govorio je sefkerinski sveštenik Željko Milovanov (izjava u video prilogu).
DSC_0328

Sa vremenom menjali su se i sadržaji Mandaline, a puno toga diktirali su ekonomski uslovi. Nekada popularne igranke i rok koncerte zamenili su kafe klubovi i turbo folk, a samo su seceraji ostali ono što su i bili. Ni Mandalina nije više tako masovna a razlog tome Stevan Milićev vidi pre svega u ekonomskoj i platežnoj moći građana.
DSC_0337

Poslednjih desetak godina, a možda i više, „Mandalina“ po nekom kulturnom sadržaju zaista nije imala bog zna šta da ponudi. Ove godine, Mesna zajednica je konačno nešto priredila i organizovala koncert Kulturno umetničkog društva „Mladost“ iz Glogonja gde je nastupilo oko 90 učesnika.
DSC_0352

Ništa posebno, veliko i pompezno, ali činjenica da je koncert privukao značajnu pažnju Sefkerinaca govori u prilog da je potrebno organizovati ozbiljnije sadržaje, koje naravno mogu imati i turističkog benefita za Sefkerin.
Kasnije u toku dana i video prilog.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije