Bolest kvrgave kože goveda: VAKCINACIJA KRAJEM JULA

27/07/2016

VAKCINACIJA KRAJEM JULA
Opovo, 27. jul 2016;

Formirani Lokalni krizni centar opštine Opovo za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti Nodularni dermatitis goveda obaveštave sve vlasnike goveda da će  od 28. jula 2016. godine početi vakcinacija goveda na teritoriji opštine Opovo.  Vakcinacija se vrši radi sprečavanja širenja bolesti kod svih prijemčivih životinja, prema planu vakcinacije kokoje donosi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Na teritoriji opštine Opovo, vakcinaciju će sprovoditi nadležna veterinarska stanica „Zoocentar“ Pančevo i to najpre na registrovanim farmama i na gazdinstvima sa većim brojem goveda, a onda i kod svih ostalih . U planu je da se u roku od 7 dana vakcinišu sve prijemčive životinje, odnosno goveda svih starosti i rasa.

Vakcina cija se sprovodi živom, atenuiranom vakcinom. Pre vakcinacije izvrši se klinički pregled životinje. Vakcina se mora utrošiti 2h od otvaranja, uz primenu zaštitnih mera – jedna igla, jedna životinja.Imunitet se uspostavlja za 10 dana do 3 nedelje. Kao nuzpojava, može doći do pojave otoka lokalno, na mestu aplikacije  vakcine. Mleko je potrebno termički obrađivati 7 dana, a klanje je zabranjeno 28 dana posle vakcinacije. Takođe, goveda se ne mogu izvoziti 3 godine posle vakcinacije.

Vakcinacija je obavezna i besplatna je za vlasnike goveda. (dr vet.med Marina Mitrović)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije